Patienter med migræne uden aura søges til forskningsprojekt

Patienter med migræne uden aura søges til forskningsprojekt

I dette forsøg vil vi anvende en ny metode, som er testet på raske forsøgspersoner. Metoden anvender et sporstof, som bindes de samme steder i hjernen som serotonin.

Ved hjælp af en scanning af hjernen, en såkaldt positron emissions tomografi, PET-skanning, kan man se, hvor sporstoffet er bundet og på denne måde måle niveauet af serotonin. Der vil i alt indgå 16 raske kontrolpersoner og 16 personer med migræne, der hver vil blive skannet to gange med en PET-skanner og én gang med en magnetisk resonans, en MR-skanner. Inden skanningerne vil vi desuden undersøge, om man hos dig kan udløse et migræneanfald. Det gør vi ved hjælp af medicin, som normalt anvendes til behandling af forsnævrede blodkar.

 

Formål

Formålet med studiet er at undersøge, hvorvidt personer med migræne har et ændret niveau af signalstoffet serotonin i hjernen i forhold til raske kontrolpersoner.

 

Baggrund

Migræne er en udbredt sygdom, der er kendetegnet ved kraftig hovedpine. Årsagerne til migræne er endnu ikke kendt trods mange års forskning. I dette forsøg vil vi undersøge, om hjernens niveau af serotonin, et signalstof i hjernen, hos personer med migræne uden aura (MO) er anderledes end niveauet hos raske kontrolpersoner.

 

Du kan deltage i dette forsøg, hvis du:

  • Er mellem 18 og 65 år gammel.
  • Vejer mellem 50 og 100 kg.
  • Har migræne uden aura min. 1 dag hver anden måned.
  • Ikke har mere end 4 migrænedage om måneden.
  • Har erfaring med, at din migræne kan behandles med Imigran/sumatriptan.
  • Ikke har andre sygdomme eller tager fast medicin.

 

Krav

Du skal have migræne uden aura min. 1 dag hver anden måned og maks. 4 dage om måneden og herudover være rask. Du skal veje mellem 50 og 100 kg. og være mellem 18 og 65 år. Du må ikke lide af for lavt blodtryk, lungesygdomme, hjertesygdom eller andre væsentlige sygdomme. Desuden skal du have erfaring med, at din migræne kan behandles med Imigran/Sumatriptan, og du må ikke tage regelmæssig medicin udover evt. prævention.

 

Ubehag

Der skal lægges et tyndt plastikkateter i en vene ved albuebøjningen, hvilket kan give kortvarigt ubehag. En eventuel hovedpine der fremkommer ved provokation bliver behandlet med sumatriptan. Da vi anvender radioaktive sporstoffer under scanningen, vil du blive udsat for en stråledosis, der svarer til 3 gange den årlige baggrundsstråling i Danmark. Dette anses ikke for at være skadeligt. Sporstoffet kan dog give forbigående, kortvarig ubehag ved indsprøjtning. Der er ellers ingen risiko forbundet med forsøgene.

 

Honorar 

Der gives en ulempegodtgørelse på 200 kr. pr. time (skattepligtig B-indkomst). Vi dækker desuden transportomkostninger. Hvis du er interesseret i at høre mere om dette forskningsprojekt, er du velkommen til at skrive til Danmarks Sundhedspanel på info(att)sundhedspanel.dk. Hvis du er interesseret i at hjælpe forskningen ved at deltage i dette projekt, kan du tilmelde dig på knappen herunder.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil