Hvad er Alzheimers?
Alzheimers er en form for demens. Demens er ikke en sygdom, men snarere en gruppe af symptomer, der involverer en svækket kognitiv funktionsevne. Den mest almindelige type af demens er Alzheimers sygdom, der påvirker omkring 50.000 af den danske befolkning. Alzheimers er en progressiv neurodegenerativ sygdom, hvilket betyder at symptomerne er forårsaget af forstyrrelser i kommunikationen mellem hjernens nerveceller, grundet degeneration og død af nerveceller.
Hvilke symptomer er der til på Alzheimers?
Symptomerne kommer langsomt til syne, men i sidste ende optræder de i alvorlig grad og svækker personens evne til at udføre daglige aktiviteter. Sygdommen påvirker flere forskellige hjerneområder og hjernefunktioner.
Symptomerne er:
- Hukommelsestab
- Problemer med sprog og kommunikation
- Nedsat eller mistet evne til at være opmærksom og/eller holde fokus
- Forvirring og desorientering
- Ændret personlighed, fx aggressiv adfærd eller øget mistænkelighed
- Sænket stemningsleje eller angst
- Planlægningsvanskeligheder
Hvilke årsager er der til Alzheimers?
Alzheimers er forårsaget af forstyrrelser i proteinmetabolismen i hjernen. Hos en person, der lider af Alzheimers, ophobes to typer af proteiner i hjernen. Det ene protein er kendt som Tau, og dette protein er placeret inde i nervecellerne. Tau danner uopløselige snoede fibre som kaldes neurofibrillære fibre. Det andet protein kaldes beta-Amyloid. Når dette protein ophobes i hjernen, dannes der proteinfragmenter mellem nervecellerne, kaldet amyloide plaques. Amyloide plaques og neurofibrillære fibre er skadelige for nervecellerne og de medfører afbrydelser i nervebaner eller død af nervecellerne. Nerveskaderne er uoprettelige og resulterer i forringet funktion af det område af hjernen, som rammes. Ved Alzheimers sygdom er det ofte hjerneområdet hippocampus, som er ansvarligt for bl.a. hukommelsen, der rammes først.
Hvilke risikofaktorer er der til Alzheimers?
Faktorer, der kan øger risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom er:
- Stigende alder
- Familiehistorik med Alzheimers
- Alvorlige hovedtraumer, fx svære hjernerystelser
- Livsstilsfaktorer forbundet med hjertekarsygdomme
Hvilke behandlingsmuligheder er der til Alzheimers?
Der findes ikke nogen helbredende behandling for Alzheimers. Dog findes der medicin, som kan lindre symptomerne og bremse sygdommens udvikling. Med tiden kan sygdommen medføre, at man få brug for mere hjælp i hjemmet. Dette kan fx involvere ændringer af almindelige hverdagsrutiner, med det formål at forbedre personens evne til at være selvstændig og tage vare på sig selv, på trods af den svækkede kognitive funktionsevne.
Selvom der på nuværende tidspunkt ikke findes nogen helbredende behandling mod Alzheimers sygdom, laves der meget forskning på området. Målet er finde en helbredende eller forebyggende behandling mod den alvorlige sygdom.