Brystkræft

Brystkræft

Hvad er brystkræft?

Brystkræft er, som navnet afslører, en form for kræft placeret i brystet. Både mænd og kvinder kan lide af brystkræft, men denne type kræft forekommer hyppigst hos kvinder. Kræften skyldes ukontrolleret vækst af celler i brystet.

  

Hvad er symptomerne på brystkræft?

Sjældent forekommer der symptomer i løbet af de første stadier af brystkræft. Knuden vil sandsynligvis være for lille til at kunne mærkes og til at forårsage nogen mærkbare ændringer i begyndelsen. Men i nogle tilfælde den mulig at føle. Knuden er smertefri, hård og har ujævne kanter, men nogle gange er den blød og rund.

Du skal være opmærksom på:

  • Små mærkbare knuder i brystet
  • Hævelse af brystet
  • Smerte i brysterne
  • Rødme, afskalning eller fortykkelse af brystvorten eller huden på brystet
  • Sekreter fra brystvorten som ikke er mælk
  • En knude i underarmsområdet

Hvis du oplever nogle af de ovennævnte, bør du overveje at konsultere din læge. Dog kan de også forekomme på grund af uskadelige ting som infektioner eller cyster.

 

Hvad er årsagen til brystkræft?

Celledeling reguleres af forskellige faktorer, der påvirker generne inde i cellekernen. Normalt erstatter celler hinanden på balanceret vis; en celle deler sig mens en anden dør. Men der kan ske ændringer i cellernes genetiske materiale, og dette kan resultere i ukontrolleret celledeling, som danner en tumor (knude). Disse genetiske ændringer kaldes mutationer. En tumor kan være "ufarligt", kendt som en godartet eller benign tumor, når den ikke invaderer andet nærtliggende væv, den ligner det normale væv, og den vokser langsomt. I modsætning hertil er de farlige tumorer kendt som ondartede eller maligne tumorer og de vokser meget hurtigere og er i stand til at invadere nærliggende væv samt sprede sig til fjerne steder i kroppen. Kræft involverer kun de maligne tumorer.

Brystkræft stammer oftest fra de kirtelceller der producerer mælk, eller fra kanalerne, som er de små passager der drænere mælken. Sjældnere stammer den fra fedtvævet eller bindevævet i brystet.

Mutationen, der kan forårsage udvikling af ​​en ondartet bryst svulst, kan være nedarvet fra en forælder, men dette er sjældent årsagen; svarende til 5-10% af tilfældene. Oftere vil mutationen opstå som et resultat af aldring af ​​cellen. 

 

Hvordan kan jeg reducere risikoen for brystkræft?

Det anbefales at hjælpe din krop med at forblive sund og rask for at mindske risikoen for at udvikle brystkræft. Dette indebærer at spise varieret kost, opretholde en sund vægt, undgå alkohol og rygning og træne regelmæssig. Efter disse henstillinger lover ikke noget, men de har været forbundet med lavere risiko for at udvikle brystkræft.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der for brystkræft?

Brystkræftbehandling varierer afhængigt af hvert enkelt tilfælde. Nogle kræfttumorer kan behandles med stråling, mens andre kan fjernes kirurgisk. Kemoterapi udføres ofte, men ikke alle tilfælde behøver kemoterapi. En mammografi kan være i stand til at vise tidlige stadier af en brystkræft, og når behandlingen er etableret i de tidlige stadier, er prognosen bedre, end når kræfttumoren er blevet stor og evt. har spredt sig til andre steder i kroppen.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil