Bygningsfejl

Bygningsfejl

Hvad er bygningsfejl?

En bygningsfejl er en fejl i øjets hornhinde, altså den gennemsigtige hinde, der dækker den forreste del af øjet. Bygningsfejl opstår når der på hornhindens krumning findes uregelmæssigheder. Den perfekte hornhinde vil have en overflade som en kugle, men ved bygningsfejl har hornhinden mere en oval overflade, næsten som et æg. Dette påvirker øjets evne til at bryde lyset, hvilket gør at synet nedsættes.

Årsagen til det nedsatte syn skyldes, at hornhinden ikke bryder lyset på samme måde i alle planer. Hvis øjets lysbrydende evne er ens på alle planer, vil der forekomme et skarpt billede, men når dette ikke er muligt og lyset brydes på forskellige planer, vil der forekomme et sløret billede. Uregelmæssigheden på hornhindens krumning resulterer derfor i synsforstyrrelser og sløret syn, uanset om man ser på objekter tæt på eller langt fra øjet. Bygningsfejl kan forekomme selvstændigt eller sammen med andre synsforstyrrelser, som eksempelvis langsynethed eller nærsynethed.

 

Hvilke symptomer er der på bygningsfejl?

Bygningsfejl er kendetegnet ved symptomer som:

 • Sløret syn i både vertikal, horisontal eller diagonal linje og i alle afstande fra øjet

 • Man kniber sine øjne for at se skarpt

 • Læsebesvær

 • Man har svært ved at læse i længere tid, da øjnene har brug for hvile

 • Hovedpine

 • Oplevelse af dobbeltsyn, specielt om aftenen

 

Hvilke årsager er der til bygningsfejl?

Bygningsfejl skyldes ofte medfødte strukturelle forandringer af hornhinden og linsen. Bygningsfejl er meget hyppige, da det er meget små ujævnheder, som er årsag til bygningsfejl. Bygningsfejl kan være nedarvet fra ens forældre, men de kan også være erhvervet efter en skade eller sygdom i øjet, eller efter en øjenoperation. Bygningsfejl diagnosticeres enten af en optiker eller en øjenlæge.

 

Hvilke behandlingsmuligheder findes der?

Afhængigt af hvilken grad af bygningsfejl man har, findes der forskellige måder at behandle tilstanden på. Nogle bygningsfejl er så små, at de ikke kræver nogen behandling. Med behandlingen ønsker man at reducere den uregelmæssige krumning, som forekommer på hornhinden.

Briller og kontaktlinser kan bruges til at korrigere bygningsfejl i både hornhinden og linsen, men kun i ét plan. Det kan f.eks. være det horisontale plan. Derudover findes der nogle kontaktlinser, der kun bruges ved særlige tilfælde af bygningsfejl. De kaldes Ortho-k linser, og de påvirker den ujævne krumning af hornhinden så den vil rette sig på plads. Disse kontaktlinser er hårde og skal bruges flere timer dagligt for at beholde den opnåede, korrekte krumning. Derudover er det også muligt, at få lavet en øjenoperation, der kan rette på øjets struktur. Metoden kaldes ‘LASIK’. Øjenlægen laver en lille flap på hornhinden, som løftes til side, og derefter behandles hornhinden med laser for at udjævne krumningen, så lysbrydningen bliver ensrettet. Operationen indebærer dog en risiko for komplikationer såsom tørre øjne eller sløret nattesyn.

Lignende sygdomme

 • Sjögrens syndrom

  Sjögrens syndrom

  Hvad er Sjögrens syndrom? Sjögrens syndrom er en sygdom, der er karakteriseret ved en vedvarende betændelsestilstand i spyt og t... Læs mere
 • Farveblindhed

  Farveblindhed

  Hvad er farveblindhed? Farveblindhed er en tilstand, hvor man mangler evnen til at skelne mellem bestemte farver. Denne tilstand er ofte stabil ... Læs mere
 • Grøn stær

  Grøn stær

  Hvad er grøn stær? Grøn stær er en samlet betegnelse for en række forskellige sygdomme, forårsaget af fora... Læs mere
 • Grå stær

  Grå stær

  Hvad er grå stær? Grå stær er en øjensygdom, der medfører uklarhed i øjets linse. Sygdommen udvikle... Læs mere
 • Langsynethed

  Langsynethed

  Hvad er langsynethed? Langsynethed er en tilstand i øjet, hvor man har besvær med at se objekter, der er tæt på ø... Læs mere
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 18.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil