Bypassoperation

Bypassoperation

Hvad er en bypassoperation?

En bypassoperation - også kaldet CABG; coronary artery bypass grafting - foregår næsten ligesom en ballonudvidelse, forkortet PCI (perkutan coronar intervention), som anvendes til behandling af forsnævring eller blodprop i kranspulsårene, således at blodforsyningen til hjertet normaliseres igen.

Bypassoperationen skal til, når en ballonudvidelse ikke er teknisk mulig at udføre eller hvis åreforsnævringen i hjertet er meget udbredt. En bypassoperation har til formål at få blodet til at passere uden om hjertet og ikke direkte igennem de steder, hvor forsnævringen i kranspulsårene er opstået.

 

Selve operationen

Operationen foregår ved, at en blodåre fra et andet sted på kroppen bruges på hjertet. Dette kan være en pulsåre, som sidder ved hjertet på brystkassens væg, som forsyner ribben og brystmuskler med blod. Det kan også være en pulsåre fra armen eller en vene fra benet. Selve operationen sker, mens patienten er i fuld bedøvelse og foregår ved, at brystkassen åbnes gennem et snit langs brystbenet.

Mens operationen fuldføres, vil kroppen være tilsluttet en hjerte-lungemaskine, som sørger for, at blodet transporteret rundt, men det kan i nogle tilfælde ske, at lægen undlader at bruge denne maskine og lader hjertet slå selv på normal vis. Operationen varer under en time, men da der ofte vil forekomme blødninger, vil patienten skulle ligge på operationsbordet i op til 4 timer, indtil disse blødninger er stoppet.

 

Efter operationen

Når operationen er ovre, skal man forblive indlagt i op til en uge, medmindre der forekommer komplikationer, som vil forlænge indlæggelsestiden. Det er vigtigt, at man er opmærksom på den første periode efter operationen, hvor man vil kunne mærke meget træthed og smerter på brystbenet, men disse symptomer skulle ofte forsvinde efter en måneds tid.

Det er også meget vigtigt, at man er opmærksom på ikke at strække sig for meget, da brystbenet helst ikke skal strækkes efter operationen. Dette kan fx ske, hvis man bærer noget tungt. Derfor er det også vigtigt, at man ikke bevæger sine arme for meget. Dette skal dog ikke misforstås, da man naturligvis gerne må motionere umiddelbart efter udskrivningen. På denne måde forbedres ens hjerte også, samtidig med at arbejdsevnen øges. Det er dog vigtigt at starte blidt ud med træningen, da det som tidligere nævnt er vigtigt, at brystbenet ikke bliver overbelastet.

Den fulde effekt af operationen vil dog først kunne mærkes efter 3 måneder. Har man brug for fysisk genoptræning efter en bypassoperation, skal man kontakte egen læge, som vil lave en henvisning.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil