Hvad er dyb venetrombose?
Dyb venetrombose er en tilstand karakteriseret ved en tilstopning af én eller flere vener i benet. De blodårer, som transporterer blodet tilbage til hjertet, kaldes for vener. Ved tilstopning af de dybe vener i benet kan blodet ikke blive transporteret tilbage til hjertet. Det område under blodproppen som venerne dræner, vil hæve op pga. væske- og blodophobning.
Blodpropper kan opstå, når mængden af de forskellige elementer, der findes i blod, ikke er sammensat som sædvanligt, men i stedet på en måde, som øger blodets evne til at klumpe sammen.
Hvert år bliver omkring 5.000 mennesker behandlet for en dyb venetrombose, og det er hyppigst kvinder, som lider af denne sygdom.
Hvilke symptomer er der på dyb venetrombose?
En dyb venetrombose kan vise sig på forskellig vis. Typisk ses følgende symptomer:
- Varmt, rødt og hævet ben
- Spændte og ømme benmuskler
- Blodkarrene kan blive mere tydelige på benet
En alvorlig komplikation til dybe venetromboser er en lungeemboli. Denne tilstand opstår når blodproppen i benet river sig løs, og strømmer med blodet fra benet til hjertet, og videre ud i lungekredsløbet. Her ender den i et lille blodkar som den tilstopper. Dette er en farlig tilstand, og kan give store vanskeligheder med vejrtrækningen. Ved denne tilstand skal lægen kontaktes akut.
Hvilke årsager er der til dyb venetrombose?
Den primære årsag til at en dyb venetrombose opstår, er oftest immobilisering, hvilket vil sige lang tid uden bevægelse. Det kan være efter en lang flyrejse eller en indlæggelse på hospitalet. Dette skyldes, at når blodet løber langsommere, så har det lettere ved at klumpe sammen og derved danne en blodprop.
Derudover er der en masse faktorer, der kan bidrage til udviklingen af en blodprop og dermed en dyb venetrombose. Det er for eksempel kræftsygdomme, overvægt, graviditet og indtag af p-piller.
Kvinder er mere udsatte end mænd for at udvikle dyb venetrombose. Derfor anbefales det, at undlade brug af p-piller, når der tidligere har været blodpropper hos kvinden eller hendes familie.
Hvordan stilles diagnosen?
For at undersøge, om der er tale om en blodprop, tages der blodprøver med henblik på at undersøge om blodet har en tendens til at klumpe sammen. Ofte undersøges blodet for koncentration af d-dimer, da denne værdi er en god indikation for dyb venetrombose. Testen understøttes dog altid af en ultralydsundersøgelse.
Hvordan behandles dyb venetrombose?
Da blodpropper kan medføre store skader, og i alvorlige tilfælde føre til en lungeemboli, gælder det om i den akutte behandling at forhindre, at blodproppen spreder sig. Derfor skal den opløses hurtigst muligt. Dette gøres med blodfortyndende medicin såsom heparin. Efterfølgende skal der tages warfarin-tabletter i op til et halvt år efter blodproppen.
Som tiltag til at forebygge udviklingen af dyb venetrombose anbefales brug af kompressionsstrømper, rygestop og daglig motion.