Eksem

Eksem

Hvad er eksem?

Eksem er ikke én specifik sygdom, men rettere sagt et reaktionsmønster i huden som er associeret med en lang række sygdomme. Dette mønster involverer en betændelsesreaktion i huden, hvor der dannes et rødt og hævet område i huden, og små blærer som indeholder en klar væske. Huden vil i dette område ofte være irriteret og klø.

 

Hvilke typer af eksem findes der?

Nogle af de hudsygdomme som medfører eksem er:

  • Atopisk dermatitis/eksem: en hudsygdom som kan være arvelig, og den udvikles ofte i børnealderen. Udslættene ses ofte på kinder, hals, knæ og albuer.
  • Allergisk kontakteksem: ved eksponering for allergener, dvs. stof der kan frembringe en allergisk reaktion, kan huden reagere ved at producere eksem i huden.
  • Irritativt kontakteksem: Ved gentagen eksponering for lokalirriterende kemikalier f.eks. sæbe eller opvaskemiddel kan huden blive så irriteret at den danner eksem.
  • Skæleksem/seboroisk eksem: kan opstå på hud i nærheden af talgkirtler (talg = sebum), dvs. især ansigt, hårbund, ryg, hudfolder og bryst. Den formodede årsag er overvækst af en naturligt forekommende hudsvamp, i områder omkring talgkirtler. Dette medfør et gul/hvidt skællag ovenpå rød hud.   
  • Staseeksem: Opstår især hos ældre kvinder, med dårligt blodomløb og tynd hud. Den tynde hud er meget følsom, og der kan let opstå sår og revner. Et dårligt blodomløb kan medføre hævede ben og åreknuder, som gør at huden blive irriteret, og der kan opstå eksem.

  

Hvilke symptomer er der på eksem?

  • Kløe
  • Hævede røde hudområder
  • Små væskefyldte blærer i huden
  • Tør, skællende og fortykket hud, der kan medføre revner og sår.

 

Hvilke årsager er der til eksem?

Som nævnt ovenfor findes der flere typer eksem, og typen afhænger af hvad, der har udløst hudreaktionen. Således kan  allergisk kontakteksem udløses af et stof (allergen), som kan forårsage en allergisk reaktion, såsom metaller, plaster eller parfume. Irritativ kontakteksem kan forårsages af lokalirriterende eller toksiske påvirkninger såsom vand og sæbe eller fødevarer. Skæleksem kan udløses af overvækst af gærsvampe, der findes naturligt i huden, ved navn Pityrosporum ovale og/eller Malassezia furfur. Atopisk eksem ofte er associeret med en genetisk defekt som kan være nedarvet fra en forældre, der også har, eller har haft, atopisk eksem.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der for eksem?

Behandlingen af eksem afhænger af hvilken type eksem du lider af. Hvis du er testet positiv for allergisk kontakteksem ved en test hos din læge, vil du blive frarådet kontakt med den specifikke allergen, der udløser en allergiske reaktion i din hud.

Eksem kan behandles med en hudcreme der indeholder en lille mængde kortison (binyrebarkhormon), fx. Mildison, og kan fås i forskellige styrke. Ansigt, armhule og genitalregioner bør behandles med mildere cremer end resten af kroppen. Cremen appliceres på huden en gang dagligt i op til 3 uger, og kan med fordel kombineres med en fugtighedscreme (parfumefri) der blødgører og beskytter huden. Men ved svampeinfektioner i huden anbefales et shampoo, der indeholder svampemidler, fx. ketoconazol. Kroniske hudeksem kræver ofte stærkere hudcremer, og længerevarende behandling.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil