Fedtlever

Fedtlever

Hvad er fedtlever?

Fedtlever, også kendt som steatose, er en sygdom, der skyldes ophobning af fedt i levercellerne. Mængden af fedt der lagres, afhænger af balancen mellem de processer, som lagrer og fjerner fedt i leveren. Det er normalt at levercellerne indeholder lidt fedt, men hvis fedt udgør mere end 5-10 % af leverens masse, kaldes tilstanden for fedtlever. Normalt består leveren af mindre end 5 % fedt.

 

Hvilke symptomer er der på fedtlever?

De færreste personer med fedtlever har symptomer. Hvis tilstanden er meget svær, dvs. at der er lagret meget fedt i leveren, kan det resultere i symptomer såsom:

  • Generel utilpashed

  • Muskelsvækkelse

  • Anoreksi

  • Kvalme

  • Ubehag i maveregionen

  • Gulfarvning af huden og øjnene

 

Hvilke årsager er der til fedtlever?

Ophobning af fedt i leveren kan være resultat af mange forskellige forstyrrelser i kroppen. Tilstande, som kan lede til øget fedtophobning, er blandt andet nedsat fedtnedbrydning i levercellerne, øget fedtproduktion i levercellerne, øget levering af fedt fra blodet til levercellerne, og fejl i de mekanismer, der står for fjernelse af fedt fra levercellerne til blodet. Disse forstyrrelser kan både være et resultat af genetiske defekter og en usund livsstil. Fedtlever inddeles traditionelt i alkoholisk fedtlever og non-alkoholisk fedtlever.

Et øget indtag af alkohol kan resultere i øget lagring af fedt i leveren, hvorfor denne tilstand kaldes alkoholisk fedtlever. Fedtlever vil opstå hos alle personer, der indtager mere end 60 g alkohol pr. dag, men nogle udvikler det også ved et mindre alkoholindtag. Alkohol kan blandt andet øge fedtsyreproduktionen, hæmme nedbrydning af fedt og forhindre levercellerne i at skille sig af med fedtet. Men alkohol har også mange andre effekter på kroppen, som øger fedt-deponeringen.

Non-alkoholisk fedtlever er forårsaget af andre ting end alkohol. Heriblandt et øget indtag af fedt, overvægt og type 2-diabetes. Det betyder at tilstanden således er knyttet til det metaboliske syndrom, som ofte er et resultat af en usund livsstil. Begge typer af fedtlever kan forværres, hvis de sygdomsfremkaldende faktorer ikke ændres, så patienten udvikler fedtleverbetændelse (steatohepatitis) og arvæv i leveren (cirrose).

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der til fedtlever?

Patienter med alkoholisk fedtlever gives ikke nogen specifik medicinsk behandling. Tilstanden er ofte reversibel, hvilket betyder at ophør af alkoholmisbrug og en næringsrig kost vil kunne helbrede patienten og medføre reduktion af fedtet oplagret i levercellerne.

Ved tilfælde af fedtlever, hvor alkohol ikke er involveret, er det også livsstilsændringer, der er den primære behandling. Der findes i dag ikke nogle godkendte lægemidler mod fedtlever. Her spiller et vægttab en stor rolle for patientens fremtid, da det ikke blot kan mindske mængden af fedt i leveren, men også kan reducere risikoen for fedtleverbetændelse (steatohepatitis) og arvævsdannelse (cirrose).

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil