Fordøjelsesbesvær

Fordøjelsesbesvær

Hvad er fordøjelsesbesvær?

Fordøjelsesbesvær kaldes også for dyspepsi, hvilket ord betyder dårlig fordøjelse. Betegnelsen bruges derfor for en række ubehagelige symptomer fra mavesækken og tolvfingertarmen som kan være af varierende intensitet og hyppighed. Tilstanden er kronisk og vil ofte vare i måneder til år.  

I Danmark lider over en fjerdedel af befolkningen af dyspepsi, og kun en lille del søger hjælp hos lægen. Tilstanden er ikke ondartet, men tilbagevendende eller konstant dyspepsi skal undersøges af lægen.

 

Hvilke symptomer er der på fordøjelsesbesvær?

Dyspepsi kan både være af kronisk karakter, hvor man konstant lider af symptomer og andre gange kan symptomerne være mere periodevise.

Symptomerne på sygdommen er følgende:

  • Tidlig mæthedsfornemmelse
  • Periodevis eller konstante smerter eller følelse af ubehag i maven
  • Oppustethed
  • Kvalme
  • Sure opstød og halsbrand
  • Diarre
  • Opkast
  • Forstoppelse
  • Luft i maven 

 

Hvilke årsager er der til fordøjelsesbesvær?

Dyspepsi kan skyldes en række forskellige sygdomme. Disse involvere bl.a. mavesår, reflukssygdom, mavekræft, inflammatorisk tarmsygdom, fødevareallergi og betændelse i mavesækken(gastritis). Hyppigst vil undersøgelser ikke kunne vise nogen underliggende organisk årsag til sygdomstilstanden, og i denne situation vil man få diagnosen funktionel dyspepsi. Ved funktionel dyspepsi er der således ingen klar forklaring på symptomerne, men de kan skyldes et kompleks sammenspil mellem øget sensitivitet af mavesækkens slimhinde, forsinket tømning af maven, nedsat tarmbevægelse eller nedsat mentalt velbefindende forbundet med stress eller angst.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der til fordøjelsesbesvær?

Da fordøjelsesbesvær kan være forårsaget af forskellige tilstande, vil behandling afhænge af den bagvedliggende årsag. Skyldes fordøjelsesproblemerne mavesår, vil protonpumpehæmmere og evt. antibiotika indgå i behandlingen, mens hvis tilstanden skyldes mentale problemstillinger vil behandlingen bestå af psykologisk terapi. Hvis symptomerne opstår i forbindelse med indtag af specifikke fødevare, vil man anbefales at undgå disse.

Der er således ingen specifik behandlingsmetode til dyspepsi som er uafhængig af årsagen, og hvis man derfor lider af ovennævnte symptomer, anbefales det at konsultere sin læge for at blive undersøgt og klarlagt tilstanden, for at den rette behandling igangsættes fra start.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil