Forkølelse

Forkølelse

Hvad er forkølelse?

Forkølelse skyldes en virusinfektion, som påvirker næse, svælg og luftrør (de øvre luftveje). Det er en hyppigt forekommende tilstand, som flere gange årligt rammer hoveddelen af den danske befolkning.

 

Hvilke symptomer er der på forkølelse?

Forkølelse medfører:

  • Feber

  • Ondt i halsen

  • En tilstoppet eller snottet næse. Snottet er ofte klart i farven i begyndelsen, men bliver senere tykkere og gult i farven.  

  • Hoste

Symptomerne er ofte værst efter 3-4 dage, hvorefter de langsomt begynder at aftage. De er ofte forsvundet igen efter 7 dage.

 

Hvilke årsager er der til forkølelse?

Forkølelse er en infektion af de øvre luftveje, som skyldes en virus. Der findes mange forskellige vira, som kan inficere de øvre luftveje, men hyppigt er det en såkaldt ‘rhinovirus’. Der findes utallige undertyper af de vira, som kan give infektion i næse og svælg. Når der findes mange forskellige vira, som giver det samme sygdomsbillede, der er karakteristisk for forkølelse (se symptomer), kan man ikke blive immun overfor forkølelse. Det skyldes, at man kan blive smittet med en ny virus, som immunforsvaret ikke har bekæmpet før, og derfor ikke genkender. Man kan derfor blive ramt af forkølelse mange gange i løbet af ens liv. Du bliver dog immun overfor den virus, du har været inficeret med, men det forhindrer ikke andre vira i at inficere dine luftveje. Ofte sker smitten via hånd-til-hånd kontakt og derfra til slimhinden i munden og næsen. Der går som regel 2-3 dage fra man er blevet smittet, til at man bliver syg. Dette kaldes inkubationstiden.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der til forkølelse?

Forkølelse er en harmløs sygdom, som går over af sig selv. Man behøver derfor sjældent en behandling af forkølelse. Der findes ikke præparater, som kurerer forkølelse effektivt. Man kan dog forsøge at lindre symptomerne. Dette involverer blandt andet næsedråber samt hoste- og slimløsende midler. Det anbefales, at man hviler sig, undgår fysisk og psykisk stress, og holder sig varm og hydreret. Det er derfor godt at drikke en masse vand og få et varmt bad. Man kan tage smertestillende lægemidler, som eksempelvis paracetamol, mod feber og hovedpine, hvis man finder det nødvendigt. Dog skal man være opmærksom på, at overdreven brug af paracetamol kan være skadeligt for mave, nyre og lever.  

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil