Gigt

Gigt

Hvad er gigt?

Gigt er et overordnet begreb, som dækker over sygdomme i bevægeapparatet, muskel- og skeletsygdomme og reumatologiske sygdomme. Der findes over 200 forskellige typer af gigt, som hver især har forskellige underliggende årsagsforklaringer og symptombilleder. Fælles for dem er at de påvirker knogler, muskler, sener og led i en grad der nedsætter ens funktionsniveau. Udover funktionsnedsættelse, involverer de forskellige gigtsygdomme ofte symptomer som smerter, træthed og ledstivhed, dog i meget forskellig grad afhængig af personen og hvilken type gigt man lider af. De to mest almindelige former for gigt er leddegigt og slidgigt.

 

Hvilke årsager og symptomer er der til gigt?

Slidgigt:

Slidgigt kommer hyppigt med alderen. Overvægt, fysisk inaktivitet, genetisk disposition og tidligere muskuloskeletale skader er faktorer som øger risikoen for at udvikle slidgigt. Det er en kronisk degenerativ sygdom, hvor leddets brusk og knogleender langsomt nedbrydes. Slidgigt rammer hyppigt de mest belastede led i kroppen såsom knæ, hofte og leddene mellem lændehvirvlerne. Mens nogle lever upåvirket med slidgigt, er der andre som er stærkt påvirket af voldsomme ledsmerter, ledstivhed og ”knitren” i leddene under bevægelse. Slidgigt kan ikke helbredes, men symptomer som smerter og betændelse af led kan lindres ved hjælp af medikamenter, gode fysiologiske øvelser og sund kost.

 

Leddegigt:

Leddegigt er en anden gigtsygdom som medfører funktionsnedsættelse og smerte fordi der er betændelse i leddene. Alle led kan rammes af leddegigt, men hyppigst rammes håndled, fingerled og tåled. Det er betændelsen i leddet, som gør at det hæver op, bliver rødt og varmt, gør ondt og er stift især i morgentimerne. Med tiden kan betændelsen i leddet medføre misdannelser i leddet, hvorved funktionen af leddet mistes. Betændelsestilstanden i kroppen vil ofte medføre mere almene symptomer som træthed, feber og vægttab. Årsagen til leddegigt er endnu uklar, men både arv og livsstil, her især rygning, vides at spille en stor rolle. Leddegigt kan ikke helbredes, men smerten kan lindres og betændelsestilstanden kan nedsættes med forskellige medikamenter, hvormed sygdomsforværringen kan reduceres.

 

Hvis du mærker smerter i dine led over en længere periode og føler at de er stive og mindre bevægelige er det vigtigt at du konsulterer din læge for at få stillet den rette diagnose og opstarte behandling. En tidlig behandling kan medvirke til at sygdommen ikke nedsætter livskvaliteten i samme grad og at progression af sygdommen eventuelt tilbageholdes afhængigt af hvilken type gigt du muligvis er præget af.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil