Hvad er grå stær?
Grå stær er en øjensygdom, der medfører uklarhed i øjets linse. Sygdommen udvikler sig typisk i takt med, at man bliver ældre, fordi øjets linse bliver tykkere. I Danmark har ca. 50 % af 75-årige grå stær i en grad, der påvirker deres synsevne, mens næsten alle 80-årige har uklarheder i linsen. Sygdommen kan dog også være medfødt eller forårsaget af et øjentraume eller en øjensygdom. Det er således en sygdom, der kan optræde i alle aldersgrupper, og det er faktisk også den hyppigste årsag til blindhed.
Hvilke symptomer er der på grå stær?
Sygdomsforløbet varierer meget. Nogle oplever en gradvis forværring af synet over år, mens andre oplever hurtige mærkbare forandringer på blot få uger. Ofte mærker man først symptomerne i det ene øje, men med tiden vil det andet øje også få nedsat synsevne. Symptomerne på grå stær er:
-
Nedsat og sløret syn; gradvist bliver det sværere at se objekter både tæt på og langt fra øjet.
-
Ændret farveopfattelse
-
Blændingsgener - særligt ved skift fra mørke til kraftigt lys føler man sig blændet, fordi uklarhederne lyser op.
-
Dobbeltsyn, der ikke forsvinder, når det ene øje tildækkes.
Hvilke årsager er der til grå stær?
Grå stær er en aldersrelateret sygdom, som skyldes fortykkelse af linsen i øjet. Årsagen til grå stær og de underliggende mekanismer, der fører til nedsat syn og blændingsgener, er meget kompleks, og man har faktisk ikke helt klarlagt årsagsmekanismerne endnu. Man mener dog, at sygdommen skyldes et sammenspil af flere faktorer, som bl.a. involverer flere forskellige fysiologiske processer, der påvirkes af miljøet, ens arvemateriale, ernæring og blodkredsløb. Med alderen bliver linsen tykkere og tungere, idet der kontinuerligt dannes nye lag af linsefibre i linsens ydre skal. Dette gør linsens kerne mere kompakt og hård, hvilket kan være skadeligt for linsen. Dette kan medvirke til tab af linsens gennemsigtighed. Med tiden bliver linsens celler desuden også dårligere til at optage vand og næring, hvilket kan medvirke til at fremme sygdomsprocessen.
Udover aldersbetingede forandringer i linsen, er der også nogle sygdomme, som er forbundet med grå stær. Det gælder bl.a. sukkersyge og andre stofskiftesygdomme samt regnbuehindebetændelse. Skade af øjet forårsaget af røntgenstråler, infrarøde stråler og ultraviolette stråler øger desuden risikoen for grå stær. Hvis en gravid kvinde rammes af f.eks. røde hunde, er der øget risiko for at barnet fødes med grå stær.
Hvilke behandlingsmuligheder er der til grå stær?
Grå stær er en sygdom, som forholdsvis let kan behandles. Den eneste type behandling er operation. I dag bruger man mikrokirurgisk teknik, der kan opløse linsens uklare indhold med ultralyd, hvorefter linsen fjernes. Dernæst indsættes en plastiklinse i den oprindelige linsekapsel. Operationen foregår i lokalbedøvelse, og tager kun 15-20 min. Kun i meget få tilfælde oplever man komplikationer til operationen. Dette involverer bl.a. helt tab af synsevnen og uklarheder i den bagerste del af linsekapslen, hvilket kaldes efterstær. Efterstær kan behandles med laserterapi. Kroppen vil ofte forsøge at frastøde den nye linse, da det er et fremmedlegeme, og derfor vil lægen ofte råde til, at man bruger øjendråber med binyrebarkhormon, som hæmmer immunforsvarets angreb på linsen. Efter nogle uger kan man gå til sin optiker og få nye glas, der er tilpasset de nye øjenlinser. Ofte er det dog kun nødvendigt ved læsebriller.