Hepatitis

Hepatitis

Hvad er hepatitis?

Hepatitis betyder leverbetændelse. Sygdommen er karakteriseret ved at en reduceret leverfunktion idet tilstedeværelse af betændelsesceller i leveren medfører at leverens celler går til grunde. Der er findes flere forskellige årsager til udvikling af hepatitis og det er en sygdom som skal behandles for at undgå at det videreudvikles til skrumpelever (levercirrose).

Der skelnes mellem akut og kronisk leverbetændelse afhængigt af sygdommens varighed. Akut hepatitis er præget af hurtigt indsættende symptomer som varer kortere end 6 måneder og kronisk hepatitis er en varig betændelsestilstand som varer i mere end 6 måneder.

 

Hvilke symptomer er der på hepatitis?

Ved akut og kronisk hepatitis kan symptomerne involvere følgende:

  • Kvalme
  • Madlede
  • Træthed
  • Vægttab
  • Trykken i maven under ribbene på højre side.
  • Ondt i leddene
  • Let feber
  • Gulfarvning af huden(gulsot) 

 

Hvilke årsager er der til hepatitis?

Hepatitis kan skyldes flere forskellige årsager. Hepatitis kan opstå som resultat bivirkning fra visse lægemidler eller efter en længere periode med et alkoholmisbrug.

Nogle mennesker lider af en form for leverbetændelse, hvor kroppens eget immunforsvar fejlagtigt er begyndt at angribe levercellerne og forårsage betændelse i leveren og denne type kaldes for autoimmun hepatitis. En anden type hepatitis kaldes for viral hepatitis, fordi den er forårsaget af en hepatitis virus som udløser betændelsestilstanden i leveren. Denne type kan inddeles i hepatitis A til E, alt efter hvilken virus det drejer sig om. De mest hyppige vira som forårsager hepatitis er hepatitis A, B og C, hvoraf B og C kan give kronisk hepatitis. Hepatitis A og E smitter via mad og drikke samt fra person til person ved fækal-oral rute, hepatitis B og C  smitter via blod og kropsvæsker(fx sæd), hvorfor det er vigtigt ikke at genbruge nåle og bruge kondom under samleje med en smittet. hepatitis D virus smitter kun de som i forvejen er smittet af type B.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der til hepatitis?

Da hepatitis kan være resultat af flere vidt forskellige årsager, vil behandling afhænge af hvad der er den underliggende sygdomsfremkallende faktor. Det anbefales altid at undgå alkoholindtag, da det vil forværre tilstanden uanset sygdommens årsag.

Akut viral hepatitis kan ikke behandles medicinsk men man kan forsøge at lindre symptomer og sikre at man får nok mad og drikke. Kronisk viral hepatitis kan behandles med antiviral medicin, idet denne medicin vil forsøge at udrydde virussen, således at leveren heler op. Derudover er det vigtigt med den antivirale medicin for at mindske risiko for at betændelsestilstanden udvikler til leverkræft eller skrumpelever.  

Autoimmun hepatitis behandles også med medicin kaldet glukokortikoider, der dæmper den unormalt høje aktivitet i immunforsvaret og derved dæmper det fejlagtige angreb på kroppens egne celler.

I svære tilfælde kan en levertransplantation være nødvendigt, men dette er dog sjældent.

Det er muligt at forebygge hepatitis A og B med vaccine. Derudover er det vigtigt at de som er smittet af type B eller C tildækker åbne sår, dyrker bekyttet sex og holder god hygiejne således at man f.eks. ikke deler barberskraber eller tandbørste med andre.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil