Hidrosadenitis Suppurativa (HS)

Hidrosadenitis Suppurativa (HS)

Hvad er Hidrosadenitis Suppurativa (HS)?

Kært barn har mange navne, og derfor kendes Hidrosadenitis Suppurativa under ikke mindre end fire forskellige navne; Hidrosadenitis Suppurative, Acne Inversa, Verneuil’s Disease og Velpeau’s Disease. Alle disse forskellige betegnelser dækker dog over samme sygdom, som er en kronisk tilstand, hvor der forekommer betændelse omkring hårsækkene, der hvor hud møder hud, især i armhulerne, kønsdele, anus, lysken, samt under brysterne.

 

Hvilke symptomer forekommer?

Da HS skyldes en betændelse omkring hårsækkene, er symptomerne relateret hertil og vil ofte være:

 • Forekomst af bylder som indeholder betændelse
 • Betændelsen medfører hævelse, ømhed og rødme i det påvirkede område
 • Ardannelse efter udbrud af bylder
 • Hvis der findes bakterier i det sygdomsramte område, kan dette forværre betændelsen samt medvirke til at der kommer en dårlig lugt fra bylderne

 

Hvilke årsager er der til HS?

Den grundlæggende årsag til HS er endnu ikke klarlagt. Dog ser man ved HS, at den kanal, som normalvis er rundt om et hårstrå (som indeholder fedtstoffer udskilt af talgkirtlen) er forsnævret. Fordi denne kanal er lukket, sprænger hårsækken. Dette betyder at der kommer skæl, hår og bakterier ud i vævet, hvilket medfører en betændelsestilstand, da immunsystemet laver en modreaktion for at fjerne ”fremmedlegemerne” (hår, skæl og godartede bakterier). Immunforsvaret dræber alle cellerne uden at skelne mellem, hvorvidt det er fremmedlegemer eller kroppens egne raske celler. Dette gør, at der kommer et hul, som fyldes med de døde celler og danner den byld, som er karakteristisk for HS.

Selvom man ikke kender de grundlæggende årsager til HS, er der faktorer, som menes at være med til at forværre sygdommen:

 • Overvægt
 • Rygning
 • Gentagne bakterielle infektioner
 • Fysisk belastning som medvirker til at huden gnides og strækkes
 • Stramtsiddende tøj

Det skal understreges, at tilstanden ikke skyldes dårlig hygiejne, og at den heller ikke er smitsom.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der for HS?

Der er på nuværende tidspunkt flere forskellige behandlingsformer for HS, herunder medicinske og kirurgiske. Man kan selv prøve at mindske generne fra HS ved eksempelvis at:

 • Påbegynde et vægttab hvis man er overvægtig
 • Stoppe med at ryge
 • Bruge antiseptiske sæber/rensemidler når man går i bad
 • Undgå stramtsiddende, syntetisk tøj der hvor HS udbruddet er værst
 • Undgå varme og fugtige klimaer hvis muligt

Ved mild HS, kan man få visse geler eller cremer, som virker lokalt, mens nogle patienter vil have gavn af indsprøjtninger med binyrebarkhormon. Er der tale om middelsvær HS kan man blive henvist til en hudlæge samt bruge antibiotika, udskrevet af hudlægen, da der ofte skal bruges en kombination af flere typer antibiotika. Ved svær HS kan man blive henvist til hudlæge og/eller kirurg for at få antibiotikabehandling samt muligvis steroider – dette skal dog foregå i samråd med en hudlæge. Ved kirurgisk behandling tømmes bylderne for indhold, men det virker til kun at have en kortvarig effekt. Hvis der er tale om, at bylderne kommer igen flere gange, kan en operation med en CO2-laser være et alternativ – dog fjerner denne form for behandling ikke HS, men virker kun mod bylderne.

 

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil