Hvad er høfeber?
Høfeber, eller allergisk rhino-conjunctivitis, som er den lægelige betegnelse for sygdommen, er en tilstand, der påvirker de øvre luftveje. Allergi er en sygdom, hvor kroppens immunforsvar overreagerer ved kontakt med et ellers harmløst stof (allergener). Immunforsvaret skal normalt reagere, når kroppen inficeres af en sygdomsfremkaldende virus eller bakterie, men ved allergi er der sket en fejl i immunforsvaret, så det tror, at det harmløse stof er farligt, og derfor også vil skille sig af med det.
Høfeber kan inddeles i sæsonbetinget sygdom og helårs-rhinitis. Sygdommen kan forekomme samtidigt med astma, eksem og bihulebetændelse. I Danmark har 20-30 % af den voksne befolkning høfeber og det er således den mest hyppige kroniske sygdom i Danmark.
Hvilke symptomer er der på høfeber?
Symptomer på høfeber fremkommer ved kontakt med det allergen, som immunforsvaret tror er skadeligt. Immunforsvarets reaktion resulterer i symptomer, såsom:
-
Kløe i næsen
-
Stoppet næse
-
Tendens til bihulebetændelse
-
Nysen
-
“Løbende” næse
-
Tæthed i ører
-
Øjne der klør, er røde og løber i vand
-
Træthed
-
Generel kløe
-
Trykfornemmelse i hovedet
Hvilke årsager er der til høfeber?
Høfeber er en allergisk sygdom, som skyldes en overreaktion af immunforsvaret på et ellers harmløst allergen. Ved høfeber kan dette allergen være pollen fra; græs(hø), træer, ukrudt, husstøvmider, luftbårne svampesporer og/eller pelsdyr. Årsagen til at man udvikler høfeber kan være mange, men det vides, at det kan være genetisk betinget, samt muligvis skyldes forældres rygevaner eller luftforurening. Der er således øget risiko for allergi, hvis ens forældre og søskende har sygdommen.
Immunforsvaret bliver følsomt, fordi det ved den første kontakt med allergenet har produceret nogle specifikke såkaldte IgE antistoffer mod allergenet. Hvis kroppen udsættes for allergenet igen, vil disse antistoffer binde til allergenet og aktivere betændelsesceller, som vil forsøge at eliminere allergenet. Kroppen vil prøve at fjerne allergenet, eksempelvis ved at frigive histamin eller stimulere nyserefleksen, således at man nyser allergenet ud af luftvejene.
Hvornår er min allergi værst?
Alt efter hvilket allergen, du er allergisk for, vil dine symptomer forekomme i bestemte sæsoner eller situationer. Hvis det er allergi for hassel-, elle- eller elmepollen, da er det i foråret, at du skal være særlig varsom. Allergi for græspollen er værst i sommerperioden og gråbynkepollen er værst i sensommeren. Nogle dage kan være værre end andre, og det skyldes blandt andet, at pollentallene svinger fra dag til dag. Dage med høje temperaturer og tørt vejr har ofte et højere pollental, end kolde og fugtige dage. Man kan slå dagens pollental op på Astma- og Allergiforbundets hjemmeside; http://www.astma-allergi.dk/dagenspollental
Hvordan stilles diagnosen høfeber?
Først og fremmest vil lægen på baggrund af dine symptomer få mistanke om allergi. Hvilken type allergi du lider af, kan undersøges ved en bestemt test, kaldet priktest. Ved en priktest, bliver huden udsat for forskellige allergener. Hvis man er allergisk for en eller flere af disse allergener, vil huden i området udsat for allergenet blive rød, let hævet og begynde at klø.
Hvilke behandlingsmuligheder er der for høfeber?
Hvis muligt, skal man forsøge at undgå kontakt med det allergen som man er allergisk overfor. Derudover findes forskellige medikamenter, som lindre symptomer på høfeber. Dette er blandt andet antihistamin som kan fås i tabletter, næsespray eller øjendråber. Hvis det er allergi i sværere grad, kan det blive nødvendigt med binyrebarkhormon i tabletter eller næsespray, men på grund af de mere alvorlige bivirkninger som binyrebarkhormon har, skal man forsøge at undgå eller begrænse denne behandling.
Dernæst kan man ved allergi over for nogle specifikke allergener blive rask ved såkaldt hyposensibilisering. Denne behandling indebærer, at man får injektioner under huden med små mængder af allergenet, men med gradvist stigende dosis over 8-15 uger. Herefter gives en vedligeholdelsesbehandling hver anden måned i 3-5 år. Dette får immunforsvaret til at vænne sig til allergenet og skabe tolerance for allergenets tilstedeværelse. Således vil immunforsvaret stoppe med at reagere på allergenet, og man slipper således for symptomerne på allergi.