Irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm

Hvad er irritabel tyktarm?

Irritabel tyktarm er en tilstand, som er karakteriseret af periodevis ubehag og smerte i maven i kombination med ændringer i afføringsvaner. Tilstanden skyldes en forstyrrelse i fordøjelseskanalen, selvom selve fordøjelsen ikke påvirkes. 15% af hele befolkningen oplever symptomer på tilstanden, men de færreste søger læge.

  

Hvilke symptomer er der på irritabel tyktarm?

  • Smerter og ubehag i maven
  • Ændringer i afføringsvanerne
  • Ændret udseende af afføring
  • Ændret hyppighed af afføring
  • Skiftevis diarre og forstoppelse
  • Slim i afføringen
  • Luftafgang

 

Hvad er årsagerne til sygdommen?

Årsagen til hvorfor man udvikler tilstanden er ukendt. Man har forskellige formodninger, såsom overfølsomhed af ens tarm overfor fødevarer eller stress. Denne overfølsomhed menes at medføre en øget muskelspænding i tarmene, som derefter medfører uhensigtsmæssige tarmbevægelser. Dette resulterer ofte i de karakteristiske symptomer som tynd mave og luftafgang.

Derudover menes faktorer som angst, muskelspændinger og hverdagsproblemer at kunne påvirke symptomerne, men dog ikke udløse tilstanden.

Hvordan kan jeg forebygge irritabel tyktarm?

Ved nogle mennesker er det specielle fødevarer, der udløser symptomerne. I så fald anbefales det, at undgå at spise disse. Derudover anbefales det at spise regelmæssigt og forsyne kroppen med tilstrækkelig motion og søvn.
 

Hvordan stilles diagnosen?

Symptomerne  på irritabel tyktarm er meget karakteristiske og ud fra disse kan lægen ofte stille diagnosen. Her er det altid vigtigt at få udelukket andre årsager, som kan give lignende symptomer, såsom tarmkræft eller en sygdom i galdevejene.

Da blodprøver ikke viser abnorme værdier ved denne tilstand, kan disse ofte bruges til at skelne tilstanden fra andre sygdomme.

I starten af behandlingsforløbet undersøges tarmen med en kikkertundersøgelse, der kan undersøge tarmen indvendigt.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der for irritabel tyktarm?

Da tilstanden er ganske fredelig, er det vigtigste at fjerne bekymringen hos patienten. En grundig forståelse af tilstanden og dens godartede natur danner basis for behandlingen. Symptomerne kan lindres med fiberrig kost og en regelmæssige afføringsvaner. I svære tilfælde af forstoppelse, kan man overveje afføringsmidler, men disse skal helst administreres så sparsomt som muligt.

Psykoterapi i form af hypnose, adfærdsterapi eller mindfulness meditation har vist sig at være effektive.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil