Korsbåndsskade

Korsbåndsskade

Hvad er en korsbåndsskade?

Der findes to korsbånd i hvert knæ - det forreste og bagerste korsbånd - og deres primære funktion er at stabilisere knæleddet. Det forreste og det bagerste korsbånd krydser hinanden, og skaber således stabilitet i hver sin retning. I de fleste tilfælde opstår der skader på det forreste korsbånd. Korsbåndene kan blive revet over, enten helt eller delvist, hvilket medfører nedsat funktion, bevægelse og stabilitet af knæleddet.

 

Hvordan opstår skader på et korsbånd?

Skader på et korsbånd opstår oftest pga. et kraftigt vrid af knæleddet. Korsbåndsskader ses hyppigt hos idrætsmænd og kvinder, hvor sportsgrene som håndbold, fodbold og ski er overrepræsenterede. Hyppigst opstår skader på det forreste korsbånd, hvilket resulterer i delvis eller total afrivning af båndet. Dette kan konstateres vha. en klinisk undersøgelse af knæleddet, samt en MR-scanning.

 

Hvad er symptomerne på en korsbåndsskade?

Symptomer kan vise sig enten direkte efter traume/vrid, eller på et senere tidspunkt ved fysisk aktivitet, der inkluderer brug af knæleddet. Ofte føles det som om, at der er noget, der er gået i stykker i knæleddet. Denne fornemmelse opstår typisk direkte efter skadetidspunktet. Inden for et par timer medfører tilstanden ofte kraftig hævelse af knæleddet, hvilket kan være meget smertefuldt. Smerten og hævelsen kan vanskeliggøre brug af leddet. Sommertider opfattes knæleddet som ustabilt ved gang, særligt ved nedadgående trappegang.

Symptomerne inkluderer:

  • Hævelse af knæleddet, samt kraftig smerte

  • Fornemmelse af, at noget er i stykker i knæleddet

  • Ustabil og usikker gang

  • Vanskeligheder ved at gå ned ad trapper

 

Hvad er behandlingsmulighederne for en korsbåndsskade?

Behandlingen af korsbåndsskader inkluderer aflastning med krykker, smertestillende medicin og genoptræning ved en fysioterapeut. Genoptræningen er den vigtigste del af behandlingen, da den hjælper med at genoprette styrken, bevægeligheden og stabiliteten i knæleddet. De fleste korsbåndsskader heler i løbet af 1 års tid, hvis personen følger sin rehabiliteringsplan og regelmæssigt træner knæleddet hos en legitimeret fysioterapeut. I få tilfælde kræves en operation af korsbåndet for at genoprette fuld funktion. Operationen kan udføres direkte efter skadetidspunktet, eller efter et par uger/måneder. Tidspunktet for operationen afgøres på baggrund af skadens sværhedsgrad, omfang og mulig effekt af genoptræning ved fysioterapeut. Det kirurgiske indgreb går ud på at erstatte det skadede korsbånd, med en rask sene fra benet.

Mistænker du, at du har pådraget dig en skade på et eller flere korsbånd, bør du hurtigst muligt tage til skadestuen eller til din praktiserende læge for at få knæleddet undersøgt. Knæskader kræver en klinisk undersøgelse af en læge, der efterfølgende hurtigt kan stille en diagnose og fastsætte en videre behandlingsplan.

Nøglen til god heling af en knæskade er hurtig udredning, efterfulgt af regelmæssig genoptræning, hvile og smertestillende medicin. Ved svære korsbåndsskader kræves en mindre operation, hvor det tilskadekomne korsbånd erstattes med en rask sene.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil