Lændesmerter

Lændesmerter

Hvad er længesmerter?

Lændesmerter er, som ordet hentyder, smerter i nederste del af ryggen (lænderyggen). Smerterne er ofte lokaliseret i området mellem de nederste ribben og ned til lige under ballemusklerne. Smerterne kan enten være milde, moderate eller svære, og inddeles i akutte eller kroniske smerter. Akutte lændesmerter varer oftest i mindre end 6 uger, mens kronisk lændesmerter varer i mere end 12 uger.

 

Hvilke symptomer er der på lændesmerter?

Symptomerne er som nævnt smerter lokaliseret til lænderyggen, men smerterne kan også stråle ned i benet.

 

Hvilke årsager er der på lændesmerter?

Lændesmerter kan årsages af overbelastning og/eller overstræk af muskelgrupper eller ledbånd i lænderyggen. I de fleste tilfælde opstår smerterne akut, hvis man eksempelvis har løftet noget tungt. Derudover kan tilstanden skyldes forkalkninger i skelettet eller ledbånd, diskusprolaps, skoliose (skæv rygsøjle) eller sammenfald af ryghvirvler ved knogleskørhed. Som noget helt tredje har forskning vist, at psykiske forhold også kan være en forklaring på lændesmerterne. Psyken kan således være en medvirkende faktor ved kroniske ryggener. Psykiske forhold kan være dårlig trivsel, angst, depression eller alkoholproblemer.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der for lændesmerter?

Medicinsk behandling ikke førstehåndsvalget ved lændesmerter, eftersom træning/udstrækning af rygmuskulaturen er det bedste tiltag for at lindre rygsmerterne - på lang sigt. Men hvis der alligevel opstår et behov for akut kraftig smertelindring, findes der en gruppe lægemidler som effektivt lindrer smerterne. Denne gruppe medicin kaldes for NSAID og har en betændelsesdæmpende virkning. De er effektive i forbindelse med lidelser i muskel og knoglesystemet. De mest kendte er tabletter ved navn ibuprofen, som sælges som håndkøbsmedicin. Stærkere smertelindrende mediciner er receptpligtige.

 

Hvad kan jeg selv gøre for at lindre smerterne?

Der er en række behandlingsmetoder, som man først og fremmest selv kan anvende for at lindre smerterne, og disse er følgende:

  • Mobilisering: Undgå at ligge alt for lang tid i sengen, da sengeleje svækker muskulaturen og forsinker helingen.
  • Varmebehandling: Varme kan lindre smerterne.
  • Aktivitet: Fysisk aktivitet kan bidrage til hurtigere opheling og smertelindring, men det er yderst vigtigt ikke at overbelaste ryggen for tidligt.
  • Styrketræning: Er essentielt for at styrke muskulaturen omkring rygsøjlen, og undgå fremtidige lændesmerter. Træningen kan for eksempel bestå af øvelser, der styrker mave- eller rygmuskulatur, også kaldet core-træning.
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil