Leddegigt

Leddegigt

Hvad er leddegigt?

Leddegigt, også kaldet rheumatoid artrit, er en kronisk sygdom i led, som ofte forværres med tiden og reducerer patientens basale funktionsniveau betydeligt. Sygdommen er autoimmun, hvilket betyder, at immunforsvaret fejlagtigt bekæmper kroppen selv, fordi det reagerer på noget naturligt forekommende i kroppen, som var det noget fremmed og farligt. Den autoimmune reaktion ved leddegigt involverer dannelse af antistoffer mod vævet omkring leddene, hvilket resulterer i inflammation i leddene. Inflammation er betændelse. Hvor slidgigt skyldes slitage af ledbrusken, så er leddegigt påvirket af nedbrydning af leddenes beklædning forårsaget af immunforsvarets angreb. Dette resulterer i smertefuld hævelse, og kan føre til nedbrydning af ledbrusk og nærliggende knogle samt misdannelse af leddene. Til sidst kan de betændte led blive permanent beskadigede.

Hvilke symptomer er der på leddegigt?

Leddegigt påvirker flere dele af kroppen og vil derfor komme til udtryk med mange symptomer fra forskellige organsystemer. Først og fremmest ses betændelse i kroppens led, ofte ordnet symmetrisk således de samme led i f.eks. begge arme er betændte. Hyppigt er det leddene i hænder og fødder, som bliver ramt, men generelt kan der ske inflammation i alle kroppens led. I den forbindelse kan man opleve:

  • Morgenstivhed
  • Ledsmerte
  • Hævelse

Leddegigt er en systemisk lidelse, hvilket betyder, at den påvirker flere dele af kroppen. Derfor er flere organer udsatte, når man lider af leddegigt. Man kan derfor opleve:

  • Forskellige grader af træthed og slaphed
  • Feber
  • Nedsat appetit og vægttab
  • Depression

Mere sjældent ses lungebetændelse samt øget risiko for hjertekarsygdomme såsom åreforkalkning.

Symptomerne på leddegigt er fysisk begrænsende for personen og reducerer derfor vedkommendes muligheder betydeligt - både i forhold til arbejdskvalifikationer, fritidsinteresser og almindelige daglige gøremål.

Symptomerne vil ofte komme og gå, således at de indimellem føles milde og andre gange føles svære og ekstremt smertefulde. Når sygdommen blusser op, har patienten det meget skidt. Det er desværre umuligt at forudsige, hvornår sygdommen blusser op.

Hvordan er sygdomsforløbet?

I de fleste tilfælde kommer leddegigt snigende. Sygdommens tegn og symptomer udvikler sig langsomt over en periode på uger eller måneder. Patienten kan i første omgang opleve stivhed i mindst ét led ofte ledsaget af smerte, når de forsøger at bevæge det sårbare område. Desuden vil leddet ofte være ømt.

De første symptomer mærkes ofte i de små led, såsom dem i fingre og tæer. Oftest er det minimum 5 led, som er påvirkede og gerne på begge sider, således at det er begge hænder eller begge knæ.  Sygdommen forekommer 2-3 gange oftere hos kvinder end mænd og oftest i alderen 40-60 år, selvom det kan opstå i alle aldre.

  

Hvilke årsager er der til leddegigt?

Det er endnu uvist, hvad der forårsager det autoimmune angreb. Det tyder på at man kan være genetisk disponeret og at rygere har større risiko for at udvikle sygdommen.

Af ukendte årsager begynder immunforsvaret således at angribe hinderne, som beklæder indersiden af led, hvorved der dannes betændelsesvæv, som kan resultere i nedbrydning af ledbrusken og den underliggende knogle.

  

Hvilke behandlingsmuligheder er der for leddegigt?

Selvom leddegigt ikke er mulig at helbrede, så er en tidlig diagnose og efterfølgende hurtig behandling vigtig for at forhindre eller mindske yderligere forværring af tilstanden. Behandlingen sigter mod at reducere inflammation, lindre smerte og minimere eventuelle handicap forårsaget af smerter, ledskader eller misdannelser, og enten bremse eller forhindre skader på leddene.

Dette sker bl.a. ved hjælp af midler, der undertrykker betændelsen uden brug af steroider (NSAID), kortikosteroider, midler til at undertrykke det overaktive immunforsvar mm. Derudover kan råd og vejledning fra en fysioterapeut om, hvordan man kan reducere belastning af sårbare led være gavnlig. Hjælper dette ikke kan operation være nødvendigt. Dertil kommer fokus på livsstilsændring. Det er er vigtigt at lytte til din krop, når du har leddegigt. Når symptomerne blusser op, anbefales det, at kroppen får hvile, og når symptomerne er milde, så kan det gavne at dyrke regelmæssig motion for at forbedre det generelle helbred og øge mobiliteten.

Rygere har signifikant højere risiko for at udvikle leddegigt og derudover forværrer rygning tilstanden ved leddegigt - derfor anbefales rygestop.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil