Hvad er livmoderhalskræft?
Livmoderhalsen er det stykke af livmoderen, som vender ned mod skeden. Livmoderhalskræft er således kræft i livmoderhalsen og det skyldes ukontrolleret vækst af abnorme celler i slimhinden. Cellerne bliver abnorme pga. forandringer i deres DNA (arvemateriale) placeret i cellekernen, hvilket resulterer i et forandret udseende og ændring i vækstmønster, og dette er forstadiet til kræftudvikling. Sygdommen kan inddeles i 4 stadier afhængigt af, hvor meget kræften har spredt sig.
Sygdommen opdages oftest ved rutinemæssig underlivsundersøgelse, som i Danmark foretages hvert 3. år fra kvinden er fyldt 23 år og frem til 50 år.
Hvilke symptomer er der på livmoderhalskræft?
- Blødning ved samleje eller ved fysisk aktivitet, men kan senere blive konstant
- Smerte i underlivet
- Afklemning af urinveje, så man ikke kan lade vandet, hvilket medfører smerte i flankerne
Det er dog vigtigt at pointere at disse symptomer kan være tegn på meget andet end kræft. Oplever man symptomerne anbefales det at søge læge.
Hvilke årsager er der til livmoderhalskræft?
Livmoderhalskræft skyldes en virusinfektion kaldet Human Papiloma Virus (HPV). Der findes mange typer af denne virus, og kun nogle af dem kan inficere mennesker og forårsage celleforandringer. Virussen smitter sexuelt.
Celleforandringerne er ofte reversible, hvilket betyder at de forsvinder igen og at vævet forbliver normalt. Nogle er dog permanente og de kan medføre udvikling af livmoderhalskræft.
Risikoen for livmoderhalskræft er større, jo flere seksuelle partnere man har haft, idet man derved øger risiko for at have været intim med en smittet person. Dernæst øger rygning også risikoen.
Hvilke behandlingsmuligheder er der for livmoderhalskræft?
Behandling afhænger af hvilken grad af livmoderhalskræft du har. Hvis der er tale om et forstadie til kræft, kan et celleskrab (keglesnit) fjerne de celler, som er let forandret. Når der er opstået kræft, vil behandlingsforløbet variere i hver situation. Behandling kan indebære operation med fjernelse af livmoderen og nære lymfeknuder, strålebehandling og kemoterapi. Jo tidligere sygdommen opdages og behandlingen startes, jo bedre er langtidsudsigterne. Livmoderhalskræft er en dødelig sygdom og symptomerne bør derfor tages alvorlige. Jo højere stadie, jo større dødelighed.