Mavesår

Mavesår

Hvad er mavesår?

Et mavesår er et lille område på indersiden af mavens slimhinde, som er beskadiget. Såret kan også være placeret i det første stykke af tarmen, der findes i forlængelse af mavesækken.

Den mad, som vi spiser, passerer fra munden ned gennem spiserøret til maven, hvorefter den ender i 12-fingertarmen. Derefter passerer resterne til tyndtarmen og til sidst til tyktarmen, inden det ender i endetarmen ved anus.

  

Hvilke symptomer er der på mavesår?

Mange personer som har mavesår mærker ikke til dem. Hvis der opstår symptomer, kan de involvere

  • Fordøjelsesbesvær
  • Smerte og ubehag i maven; smerterne fra et sår i maven er sjældent konstante og for nogle forværres smerten efter et måltid. Dette er modsat sår i tyndtarmen som er mere konstante, kan give natlige smerter og muligvis lindres af et måltid
  • Brændende, bidende eller gnavende fornemmelse i maveområdet
  • Træthed
  • Bleghed
  • Blodig opkast eller sort og klæbrig afføring
  • Ufrivilligt vægttab

 

Hvilke årsager er der til mavesår?

Årsagen til mavesår er skade fra syren i mavens indhold – en syre som udskilles fra mavens egne celler.

Mavesyre og mavens bevægelser hjælper til at fordøje maden. Syren hjælper også til at beskytte mod skadelige mikroorganismer. Maven beskytter sig fra syren via et mucin-lag som den selv udskiller. Hvis denne beskyttende overflade skades, kan syren nå ind til cellerne og forårsage skade. Denne skade resulterer i mavesår.

De to mest almindelige årsager til sår i maven og tyndtarmen er bakterien Helicobacter Pylori eller smertestillende medicin kaldet NSAIDer herunder aspirin og ibuprofen. De som tager denne type medicin i store doser eller over længere tid er særlig udsatte for at udvikle mavesår. Effekten skyldes, at NSAIDer hæmmer produktionen af mucus, som beskytter mavens celler mod mavesyren.

Alle mennesker i alle aldre kan udvikle et mavesår, men lidelsen er langt mindre udbredt hos børn. Risikoen hos børn øges dog, hvis deres forældre ryger eller selv har mavesår. En anden risikofaktor for mavesår er indtag af alkohol.
 

Hvilke behandlingsmuligheder er der for mavesår?

Behandling af mavesår kan bestå af medicin, som nedsætter mavens produktion af mavesyre, disse præparater kaldes H2-blokkere eller protonpumpehæmmere. Hvis årsagen er Helicobactor Pylori vil man ofte supplere med to antibiotika i et forsøg på at eliminere bakterien. Derudover kan lægen udskrive medicin, som virker ved at beskyttende såret imod mavesyren, mens såret heler.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil