Menstruationskramper

Menstruationskramper

Hvad er menstruationskramper?

Menstruationskramper, også kaldet dysmenoré, er smertefulde fornemmelser, der mærkes i underlivet. Kramperne kan opstå både før og under en kvindes menstruation, og spænder fra svage og irriterende, til svære og ekstreme smerter. Menstruationskramper har en tendens til at begynde lige efter ægløsning, som sker i æggestokkene ca. 14 dage efter sidste menstruation.

 

Hvilke symptomer er der på menstruationskramper?

Symptomerne er smerte i forbindelse med ægløsning eller menstruation.

 

Hvilke årsager er der på menstruationskramper?

Der findes to typer af menstruationskramper:

  • Primær dysmenoré er den mest almindelige type af menstruationssmerter. Tilstanden kendetegnes ved smerter i underlivet, som begynder 1-2 dage før menstruationen, og varer fra 2 til 4 dage. Under hver menstruation vil livmoderen trække sig sammen for at afstøde livmoderslimhinden, hvis der ikke er sædceller til at befrugte ægget til stede. Denne proces er drevet af frigivelsen af hormonlignende stoffer kaldet prostaglandiner, og udstødningen er forbundet med smerte og inflammation. Kontraktionerne i underlivsmuskulaturen forårsager det meste af den smerte, som føles under menstruationskramper, fordi kontraktionerne hæmmer blodtilførslen til slimhinden i livmoderen.
  • Sekundær dysmenoré er karakteriseret ved krampesmerter, der skyldes et andet identificerbart medicinsk problem, såsom endometriose, uterusfibromer eller underlivsbetændelse.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der for menstruationskramper?

Smertestillende håndkøbsmedicin kan behandle de fleste tilfælde af menstruationskramper. De mest effektive lægemiddel mod menstruationskramper er prostaglandin-syntesehæmmere, såsom NSAID (fx. Ibuprofen) eller paracetamol. Disse lægemidler reducerer kramperne i livmoderen, og lindrer ubehaget, hvilket gør at menstruationen forløber lettere. NSAID-præparater bør dog ikke bruges af kvinder, der lider af astma eller mavesår.

I nogle tilfælde vil lægen ordinere hormonelle p-piller mod kraftig dysmenoré. Disse piller vil forhindre ægløsning, og reducere sværhedsgraden af menstruationskramperne.

Forskere ved Imperial College London fandt, at kamillete bidrager til at lindre menstruationssmerter. Derudover har kinesisk naturmedicin vist sig at reducere menstruationskramper, ifølge en undersøgelse.

Skyldes smerterne sekundær dysmenoré, er det den bagvedliggende sygdom der skal behandles. Dette kræver ofte et kirurgisk indgreb.

Nogle forskere foreslår et varmt karbad, varmepude på maven, sex, yoga, massage, meditation, akupunktur og kosttilskud som vitamin E, thiamin og omega-3 for at lindre smerterne. Derudover er det vigtigt med sund og varieret kost, god nattesøvn og regelmæssig motion.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil