Migræne

Migræne

Hvad er migræne?

Migræne er en svær form for hovedpine, som kan opstå af forskellige grunde, og som kan vare fra 4 timer til 3 døgn.

 

Hvilke symptomer er der på migræne?

Hovedpinen er oftest kraftig og virker dunkende på den ene side af hovedet.

Migræne opdeles i to kategorier; migræne uden aura og migræne med aura.

  • Migræne uden aura er en kraftig, dunkende hovedpine, som hovedsageligt påvirker den ene side af hovedet. Tilstanden ledsages af kvalme og evt. opkastninger samt af overfølsomhed for lys og lyd.  Tilstanden kan udløses på baggrund af spændingshovedpine. Den forværres af fysisk aktivitet.
  • Migræne med aura er en mild til svær hovedpine som forudgås af aura. Aura er en kortvarig tilstand præget af synsforstyrrelser, føleforstyrrelser eller tale/sprogforstyrrelser. Ordet migræne i sig selv kommer faktisk fra ordet ‘’at migrere’’, og det dækker over disse aura symptomer, som kan bevæge sig til forskellige dele af kroppen. Disse aura symptomer udvikles normalt over 5-20 min og varer dog sjældent længere end en time.

Imellem migræneanfald ses ingen symptomer.

 

Hvilke årsager er der til migræne?

Migræne med og uden aura synes at være arveligt, idet en nær familierelation til én med migræne uden aura fordobler risikoen for at udvikle sygdommen, mens den er fire gange så stor ved migræne med aura. Derudover spiller miljøet også en vigtig rolle. Hvad der udløser et anfald med migræne med og uden aura er endnu ikke klarlagt, men flere forskellige ting er mistænkt for at kunne udløse migræne uden aura, men disse er ikke videnskabeligt bevist. Dette gælder bl.a. chokolade, citrusfrugter og rødvin - samt stress, søvnmangel, sult og menstruation.

Ved migræne med aura har man derudover fundet ud af, at hjernens kar trækker sig sammen under aurafasen og udvides under hovedpinefasen.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der for migræne?

Selve migræneanfaldet kan ofte behandles med medicin i form af panodil, acetylsalicylsyre eller generel kvalmestillende medicin. Derudover kan man overveje at behandle anfaldet med karsammentrækkende medicin, hvis dette anbefales af lægen. Der findes også stærkere midler såsom triptan, der kan indsprøjtes i huden, tages som næsespray eller pilleform. For den bedste virkning anbefales det, at man tager medicinen tidligt under et anfald, fremfor at vente og se tiden an, da et stærkt anfald er sværere at behandle.

Mere alternative behandlingsformer såsom akupunktur, biofeedback terapi, kiropraktik og fysioterapi har vist at kunne virke forebyggende i visse tilfælde og derved reducere antallet af månedlige migræneanfald.  

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil