Neuromyelitis Optica (NMO)

Neuromyelitis Optica (NMO)

Hvad er Neuromyelitis Optica (NMO)? 

NMO er en sjælden autoimmun lidelse, som påvirker synsnerverne og rygmarven. Dette betyder, at man kan opleve nedsat syn og problemer med arme og ben. 

Sygdommen udvikles sjældent langsomt, da den kommer i uventede attakker, hvilket betyder at inflammationen af synsnerverne og/eller rygmarven vil komme i intervaller. Alle kan få NMO, dog rammer det flere kvinder end mænd. Nogle personer med NMO vil kun opleve et attak og komme sig fuldt ud, mens andre personer med NMO vil opleve gentagne attakker, og på baggrund af dette også blive invalideret. 

Der findes forskellige former for NMO, som bestemmes ved blodprøvetagning. Årsagen hertil er, at personer med NMO udvikler bestemte NMO-antistoffer. Antistofferne binder sig til et molekyle, aquaporin 4, som befinder sig på de små blodkar i nervesystemet. Dog kan man også have NMO uden at man har antistofferne i blodet. På baggrund af de blodprøver, hvor man kan måle antistoffer, opdeles NMO i følgende tilstande:

 • Serum-positive AQP4 antistoffer
 • Serum-negative AQP4 antistoffer 

Det er påvist at patienter, som har disse antistoffer, har et bredere omfang af centralnervesystems (CNS) symptomer. Derfor har disse former for patienter også fået en udvidet betegnelse for sygdommen kaldet Neuromyelitis Optica Spectrum Disorder (NMOSD). 

 

Hvilke symptomer er der på Neuromyelitis Optica (NMO)? 

Da NMO rammer synsnerverne og/eller rygmarven, har dette betydning for de symptomer, som ses ved NMO. Disse inkluderer eksempelvis: 

 • Svaghed i arme og ben 
 • Smerte i arme og ben (skarp, brændende fornemmelse med øget sensitivitet overfor varme og kulde) 
 • Muskelspasmer
 • Tab af syn (blindhed) 
 • Øjensmerter
 • Farver virker falmede eller mindre livlige 
 • Nervesmerter
 • Blære, tarm og seksuelle problemer 

Symptomerne kan variere i sværhedsgrad alt efter attakkets styrke. 

 

Hvilke årsager er der til Neuromyelitis Optica (NMO)? 

NMO er en autoimmun sygdom. Ved autoimmune sygdomme angriber kroppens immunforsvar egne raske celler, da den fejlagtigt tror, at det er fremmede, skadelige celler. Generelt er NMO ikke arveligt, men der er påvist tilfælde, hvor patienter har haft en familiehistorie med autoimmune sygdomme. Derudover kan NMO-patienter også have andre autoimmune sygdomme ud over NMO. 

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der til Neuromyelitis Optica (NMO)? 

På nuværende tidspunkt er viden omkring hvordan NMO behandles bedst muligt lille. Da NMO kan minde om sklerose, behandles den ofte med lignende tilgang – dog virker dette ikke altid optimalt ved patienter med svære attakker. 

På nuværende tidspunkt findes ikke en kur for NMO, men ved en effektiv behandlingsstrategi kan symptomerne mindskes og forløbet af sygdommen kan nedsættes. Strategier, som på nuværende tidspunkt benyttes til NMO, bygger på følgende: 

 • Reducér inflammationen ved brug af steroider 
 • Undertryk immunforsvaret med medicin, såsom azathioprin, mychophenolat eller methotrexat, således at symptomerne mindskes 
 • Reducér inflammationen ved brug af nyere typer af biologisk medicin, eksempelvis rituximab
 • Forbedr mobiliteten med fysioterapi, hvis der er behov for dette 
 • Deltag i en supportgruppe, hvis der er behov for dette
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil