Prædiabetes

Prædiabetes

Hvad er prædiabetes?

Rigtig mange mennesker lider af type 2-diabetes, som er en sygdom der ofte er associeret med en bestemt livsstil med usunde madvaner og for lidt motion. Patientens bugspytkirtel producerer mindre insulin, hvilket er et stof som er nødvendigt for cellernes optag af glukose (sukker) i blodet. Udover en lavere insulin-produktion, så er patientens celler muligvis blevet insulinresistente, således at de ikke kan respondere lige så effektivt på insulin i blodet som tidligere.

Prædiabetes er et forstadie til type 2-diabetes, og påvirker mange mennesker uden, at de selv er klar over det. Ca. 90 % med prædiabetes er uvidende om deres situation, og de er i risiko for at udvikle diabetes, hjertestop eller hjerneblødning, hvis ikke de i tide ændrer deres adfærd.

Nogle gange omtales sygdommen som nedsat glukosetolerans eller nedsat fastende glukose. Det er en tilstand, hvor blodsukkeret er højere end normalt, men ikke højt nok til at blive diagnosticeret som type 2-diabetes. Data tyder på at ca. 30-40 % af patienter med prædiabetes udvikler type 2-diabetes inden for 3,5 år, og har man først udviklet type 2-diabetes, kan det være svært at helbrede.

 

Hvilke symptomer er der på prædiabetes?

Desværre er der ingen tydelige symptomer på prædiabetes, og det kan derfor sjældent opdages i tide. For at blive diagnosticeret er det derfor nødvendigt med et lægetjek, og der findes flere risikofaktorer som er associeret med prædiabetes:

  • Overvægt eller fedme
  • Manglende fysisk aktivitet
  • Have en forælder eller søskende med type 2-diabetes
  • Være ældre end 45 år 
  • Være en kvinde med tidligere gestationel diabetes (diabetes i graviditeten)
  • Være en mand

Der er lavet en test, som man kan tage, hvis man ønsker at undersøge sin risiko for prædiabetes og type 2-diabetes. Testen findes på følgende hjemmeside: www.DoIHavePrediabetes.org

Udover at blive spurgt om din livsstil, giver testen dig også gode livsstilsråd.

 

Hvilke årsager er der til prædiabetes?

De præcise årsager til prædiabetes er ikke kendt, men det vides at både arv og miljø spiller en rolle. Således mistænkes forskellige gener at kunne disponere for prædiabetes. En usund livsstil med meget lidt fysisk aktivitet, højt dagligt kalorieindtag og store abdominale fedtdepoter er også associeret med udvikling af denne tilstand.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der for prædiabetes?

Prædiabetes kan ofte behandles, således at du undgår at få type 2-diabetes og opnår normale blodsukkerværdier igen.

Der findes flere råd til, hvordan man med prædiabetes kan undgå eller udsætte udviklingen af type 2-diabetes. Disse involverer blandt andet vægtkontrol med et vægttab på ca 5-7 % af nuværende vægt, regelmæssig motion på minimum 2,5 timer om ugen, en sundere kost med kalorielette fødevarer og rygestop.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil