Prostatakræft

Prostatakræft

Hvad er prostatakræft?

Prostatakræft er en kræftsygdom, der kan opstå i mandens blærehalskirtel, også kendt som prostata. Denne kirtel er placeret under mandens urinblære, og gennem den passerer urinrøret og sædlederen. Kirtlen er på størrelse med en valnød. Mandens prostata producerer en væske, som frigives med mandens sædceller ved ejakulation, og den hjælper til at transportere sæden op i kvindens livmoder. Kræft i blærehalskirtlen er den hyppigste kræftform hos mænd, men den opstår sjældent før 50-årsalderen. Antallet af årlige tilfælde af prostatakræft har været stigende gennem de sidste ca. 70 år, særligt i de sidste 20 år. Denne tendens er dog formentligt ikke et udtryk for, at flere rammes af sygdommen, men nærmere at flere tilfælde opdages. Årligt diagnosticeres ca. 4365 mænd med prostatakræft i Danmark.

 

Hvilke symptomer er der på prostatakræft?

Hvis der er kræft i blærehalskirtlen, vil den ofte have vokset sig større end normalt. Ofte vokser kirtlen i de ydre dele af kirtlen, hvor der er god plads, og derfor giver væksten sjældent anledning til mærkbare forandringer. Der kan derfor gå flere årtier, før sygdommen giver sig til kende.

Mange mænd lider af forstørret prostata uden at være ramt af kræft, da kirtlen normalt vokser gennem en stor del af mandens liv. Væksten stimuleres af det mandlige kønshormon testosteron. Testosteronproduktionen falder ikke hos mænd med alderen, og derfor fortsætter kirtlen ofte med at vokse gennem hele livet. Dette kan give symptomer fra urinvejssystemet på grund af et tryk på urinrøret af den forstørrede kirtel. Symptomer på prostatakræft er derfor magen til de, som ses ved godartet forstørret prostata. Symptomer, mange mænd oplever med alderen, der både er tegn på godartet forstørret prostata og prostatakræft, er bl.a.:

  • Hyppig vandladningstrang

  • Problemer med at holde på vandet

  • Slap stråle

Hvis disse symptomer udvikler sig over kort tid, specielt i 40-50-års alderen, kan det tyde på en kræftsygdom. Her anbefales det at kontakte egen læge.

 

Andre symptomer, som er mere specifikke for prostatakræft, er:
 

  • Blod i urin eller sæd

  • Blærebetændelse

  • Nedsat sædmængde

  • Vedvarende smerter

  • Besvær med at komme i gang med at tisse

  • Rejsningsbesvær

 

Hvilke årsager er der til prostatakræft?

Kræft er en sygdom, der kan opstå i alle kroppens organer. Sygdommen opstår, fordi der er sket en skadelig forandring i cellens arvemateriale, kendt som DNA. Denne forandring gør cellen i stand til at dele sig ukontrolleret, og derved skaber den en knude i organet, bestående af unormale celler med ondartede egenskaber. Disse egenskaber involverer bl.a. evnen til hyppigt at dele sig, til at kunne invadere nærliggende væv og til at sprede sig til fjerntliggende organer. Det er endnu ikke fuldt klarlagt, hvorfor kræft i prostata opstår så hyppigt.

Forandringerne i cellernes DNA kan ske tilfældigt, men kan også være resultat af ydre påvirkninger. Det er således blevet fundet en forbindelse mellem en øget risiko for prostatakræft og faktorer såsom vestlig kost, overvægt, natarbejde og visse kemikalier, f.eks. kadmium og arsen. Derudover menes ca. 10 % af alle kræfttilfælde at skyldes arvelige forhold.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der til prostatakræft?

Det er ikke alle tilfælde af prostatakræft, som er nødvendige at behandle. Dette skyldes, at nogle kræfttilfælde kan være relativt godartede, idet de er små og vokser langsomt, og således ikke vil komme til at true helbredet. Behandling af prostatakræft indebærer risiko for bivirkninger, der kan give flere problemer end sygdommen i sig selv gør. I disse tilfælde vil man blive tilbudt regelmæssige screeninger for observation af udvikling af sygdommen, for at sikre, at sygdommen ikke pludseligt udvikler en mere ondartet karakteristik og derfor kræver behandling. Behandling af prostatakræft er meget forskellig, og den afhænger af det enkelte tilfælde. Ofte drejer det sig om medicin, operation eller stråleterapi. Hvis kræften ikke har spredt sig, er der større chance for, at behandling med stråleterapi eller operation vil kunne helbrede patienten.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil