Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom

Hvad er Sjögrens syndrom?

Sjögrens syndrom er en sygdom, der er karakteriseret ved en vedvarende betændelsestilstand i spyt og tårekirtlerne. Det er hyppigst kvinder, der rammes, og den diagnosticeres ofte i en alder mellem 30 og 50 år.  

 

Hvad er symptomerne på sjögrens syndrom?

Tilstanden er karakteriseret ved tør mund,tørre øjne og en generel træthedsfornemmelse i kroppen. Derudover ses følgendes symptomer:

  • Øjnene bliver så tørre, at det kan føles som om at der er sand i
  • Smerter og kløe i øjnene
  • Svie i øjnene
  • Røde øjne
  • Øget risiko for huller i  tænderne
  • Hududslæt
  • Led- og muskelsmerter

 

Hvad er årsagerne til sygdommen?

Årsagen til sygdommen er endnu ukendt, men man har fundet ud af, at sygdommen optræder ofte sammen med en gigtsygdom eller autoimmun sygdom. En autoimmun sygdom betyder, at kroppen hos disse patienter begynder at angribe sig selv. Man antager i dag, at det er miljøfaktorer, der udløser betændelsestilstanden,hos de personer som er arveligt disponerede.

  

Hvordan lever man med syndromet?

Når spytkirtlerne ikke er i stand til at producere spyt længere, mister man også dens beskyttende funktion for tænderne. Det er svært at holde tænderne rene og risikoen for caries(huller) stiger. Den manglende spytproduktion påvirker også madindtag, da det bliver svært at synke maden, især tør mad.

  

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved, at lægen undersøger eller spørger ind til de nævnte symptomer, da disse er kriterier for, at tilstanden er aktuel. Desuden vil der muligvis blive taget blodprøver, således at antistoffer, som kunne være et tegn på, at kroppen angriber sig selv, vil kunne påvises. Ved mistanke om nedsat tåreproduktion, undersøges dette med en papirstrimmel. Den nedsatte spytproduktion vil blive undersøgt ved, at patienten indtager noget tørt som eksempelvis en kiks. Hvis spytproduktionen er normal vil det tage 20 sekunder at synke den, men ved nedsat spytproduktion vil det tage længere tid. Desuden kan det være nødvendigt med vævsprøve fra læberne.

  

Hvilke behandlingsmuligheder er der for sjögrens syndrom?

Tilstanden kan ikke kureres, men man vil i stedet stræbe efter at lindre symptomerne. Dette kan opnås med kunstig øjenvæske, som modvirker tørre øjne - denne kan købes uden recept. Mundtørhed kan lindres ved indtagelse af væske, som helst er sukkerfri. Desuden anbefales det, at anvende tyggegummi for at stimulere spytkirtlerne.

Led- og muskelsmerterne kan afhjælpes med smertestillende medicin som paracetamol. Hvis der er tale om en gigtsygdom, behandles denne i speciallæge regi.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil