Skrumpelever

Skrumpelever

Hvad er skrumpelever?

Skrumpelever er det endelige stadium af en række sygelige tilstande af leveren, forårsaget af langvarig skade af levervævet. Skade af leverens væv medfører dannelse af arvæv og denne type væv besidder ikke de samme funktioner som levervæv, hvorfor leverfunktionen langsomt reduceres. Denne process tager typisk flere år, men med tiden kan leveren svigte og dette kan medføre døden. Det normale væv i leveren kan ikke genskabes hvorfor sygdommen er uhelbredelig.

 

Hvilke symptomer er der på skrumpelever?

Symptomer på skrumpelever varierer meget i intensitet og art. De kan være:

  • Generel utilpashed; træthed, appetitløshed, initiativløs og nedsat lyst til sex
  • Nedsat kognitiv funktionsevne; besværet hukommelse og adfærdsændring
  • Nedsat bevidsthed: forvirring, søvnbesvær og evt. bevidstløshed og koma
  • Væskeophobning i bugen
  • Gulfarvning af hud og øjne
  • Mørk urin

 

Hvilke årsager er der til skrumpelever?

Den underliggende årsag til skrumpelever er længerevarende skade af levervævet, som efterfølges af arvævsdannelse og reduceret leverfunktion. Skaderne kan opstå pga. flere forskellige forudgående leversygdomme, såsom alkoholisk leversygdom eller inflammation (betændelse) i leveren. Et stort alkoholindtag resulterer i fedtophobning i leveren. Tilstanden kaldes alkoholisk fedtlever, og kan lede til betændelse i leveren, kaldet alkoholisk hepatitis. Alkoholmisbrug er skyld i 60-70% af tilfældene af skrumpelever i Danmark. Fedt kan også ophobes i leveren som resultat af overvægt, diabetes, forhøjet kolesterol, højt blodtryk og metaboliske sygdomme. Derudover kan skrumpelever skyldes viral hepatitis, oftest forårsaget af Hepatitis C eller B, hvilke er virus som smitter via blodet. Betændelsestilstanden forårsaget af f.eks. alkohol, fedt eller virus vil lede til irreversibel arvævsdannelse, og nedsat leverfunktion.

I begyndelsen af denne degenerative proces er der nok raske leverceller til at udføre de opgaver som leveren er ansvarlig for, på trods af betændelsen. Hvis ikke sygdommen opdages og behandles i tide, vil kroppen ikke længere kunne kompensere for tabet af funktionelle leverceller. Dette medfører at leveren f.eks. ikke kan rense blodet for giftige stoffer, at huden og øjnene farves gule (gulsot) eller at man let bløder.

Når der ophobes arvæv i leveren, bliver organet hårdt og knudret. Dette kan medføre at den store volumen af blod, der kommer fra tarmene og normalt løber gennem leveren for at blive renset, udsættes for en stor modstand i karrene og derfor tilbageholdes. Dette kan resultere i forhøjet blodtryk i disse blodkar (portåren) som kan medføre væskeophobning i bughulen (ascites), samt at karrene springer og medfør blødning i mave-tarm-systemet.  

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der til skrumpelever?

Der findes desværre ingen kurativ behandling mod sygdommen. Behandlingen bestræber sig mod at korrigere den underliggende årsag til sygdommen, for at stoppe yderligere forværring af tilstanden. Behandlingen vil således variere afhængigt af om leverskaden skyldes alkohol, viral infektion eller en anden sygdom som diabetes. I nogle tilfælde er tilstanden så alvorlig at medicin ikke kan rette på skaderne, og eneste udvej er en levertransplantation. Alkoholforbrug, uanset om det er årsag til sygdommen eller ej, vil altid frarådes.

De forskellige symptomer på, og komplikationer af, sygdommen, såsom væskeophobning og infektion behandles med henholdsvis vanddrivende medicin (diuretika) og antibiotika.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil