Småcellet lungekræft

Småcellet lungekræft

Hvad er småcellet lungekræft?

Helt generelt så er kræft en sygdom, som involverer unormale celler, der deler sig ukontrolleret og derved danner en tumor et sted i kroppen. Lungekræft er således opstået fordi nogle af cellerne i lungerne har undergået genetiske forandringer så de er blevet unormale, og dette har medført at deres vækst ikke længere er under den normale kontrol, og cellerne deler sig hæmningsløst. På denne måde kommer der endnu flere unormale celler og under hver deling kan der ske yderligere genetiske forandringer, som ændrer dem yderligere fra det normale raske væv. De danner tilsammen en knude, også kaldet en tumor, som i sidste ende kan sprede sig til andre steder i kroppen, kaldet en metastase.

Der findes forskellige typer af lungekræft. De to overordnede er:

  • Småcellet lungekræft, svarende til ca 10-15 % af lungekræfttilfælde
  • Ikke-småcellet lungekræft, svarende til ca. 80-85 %, og disse kan inddeles yderligere i adenocarcinom, pladecellecarcinom og storcellet carcinom

De to typer behandles forskelligt, og det er derfor vigtigt, at lægen undersøger, hvilken type kræft patienten lider af, inden valget vedrørende type af behandling træffes.

 

Hvilke symptomer er der på småcellet lungekræft?

Symptomerne er sjældent noget patienten bemærker som farlige tegn på sygdom, da de også er associeret med mere harmløse tilstande. Det handler bl.a. om:

  • Langvarig hæshed
  • Hoste
  • Åndenød
  • Brystsmerter
  • Gentagne luftvejsinfektioner
  • Hævelse af ansigt og hals

 

Hvordan adskiller småcellet lungekræft fra andre typer af lungekræft?

Småcellet lungekræft har sammenlignet med de andre typer en meget aggressiv adfærd med ekstrem hurtig vækst og hurtig spredning til andre organer. Af denne grund kan småcellet lungekræft sjældent helbredes ved et kirurgisk indgreb, men i stedet har kemoterapi og strålebehandling en bedre virkning på denne type kræft. Sygdommen kan hurtigt blive fatal, men med behandling kan overlevelsen forlænges. Fremtidsudsigterne handler om personens almene helbred og tumorens stadie, dvs. om den er begrænset til et område i lungen eller om den har nået at sprede sig.

 

Hvad kan man gøre for at lindre tilstanden?

Småcellet lungekræft er desuden stærkt associeret med tobaksrygning, således at 98 % af de ramte har røget eller ryger tobak. Det er derfor helt essentiel for overlevelse, at gennemføre et hurtigt rygestop.  Er du ryger eller har været og du pludselig oplever de tidligere nævnte symptomer; fx en lungebetændelse som ikke helbredes af antibiotika, - så er det vigtigt hurtigt at søge hjælp hos din læge.

Derudover er det vigtigt at bevæge sig i det omfang som man kan klare, for at undgå tab af muskelmasse, og for at holde kroppen i gang. Samtidig er det også af stor betydning, at man indtager nok kalorier gennem føde, da underernæring kan begrænse kroppens forsøg på at bekæmpe sygdommen og komme sig.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil