Strubekræft

Strubekræft

Hvad er strubekræft?

Strubekræft er en kræfttype, som opstår fra celler i struben, der deler sig ukontrolleret og danner en ondartet (malign) knude (tumor). Disse kræftceller er forskellige fra det normale væv i slimhinden, idet deres arvemateriale (DNA) har undergået forandringer, som har givet cellerne evnen til at dele sig ukontrolleret, modsat det normale væv. Ca. 255 mennesker rammes af strubekræft om året, hvoraf 209 er mænd. Chancen for at overleve minimum 1 år efter diagnosen er ca. 84%.

 

Hvilke symptomer er der på strubekræft?

Gennem struben passerer luft ned i luftrøret og ved siden af passerer mad og drikke ned i spiserøret. Derudover er struben det sted, hvor stemmen dannes, når vi taler. Hyppige symptomer på en ondartet knude i struben er derfor:

 • Hæshed – dette er det mest almindelige symptom
 • Stemmestyrken forandres
 • Der opstår en knude på halsen
 • Halsen føles øm eller smertefuld
 • Fornemmelsen af noget, der har sat sig fast i halsen
 • Synkebesvær
 • Dårlig ånde
 • Øresmerter
 • Hoste, om ikke går over
 • Vejrtrækningsbesvær
 • Vægttab

 

Hvad er årsagen til strubekræft?

Kræft kan være forårsaget af flere forskellige ting. Celler forandrer sig under hver celledeling, idet der tilfældigt sker mutationer (forandringer) i deres arvemateriale (DNA) når dette kopieres for at danne 2 nye celler, men disse mutationer kan også opstå ved eksponering for forskellige faktorer. De enkelte mutationer får sjældent betydning for cellens livscyklus. Men i takt med at man bliver ældre og der ophobes mutationer, kan dette medføre, at en celle tilegner sig evnen til at dele sig ukontrolleret og danne en knude, og evt. spredes til andre væv i kroppen (metastaserer). Strubekræft kan således skyldes tilfældigheder i celledelingen, men har også vist at være associeret med faktorer som øger antallet af disse mutationer. Strubekræft har netop vist at være associeret med især rygning og alkohol, men også human papilloma-virus (HPV), stærke uorganiske syrer, asbest og arbejde i gummiindustrien. Strubekræft opstår meget sjældent hos personer, som aldrig har røget – faktisk stiger risikoen med antallet af cigaretter (samme princip for cigar og pibe) man har røget igennem sit liv. Den skadelige effekt af rygning kan forstærkes af alkohol, og igen; jo mere du drikker, jo større er risikoen for strubekræft. Modsat, så kan frugt og grønt muligvis reducere risikoen for denne kræfttype.

 

Hvilke behandlingsmuligheder er der for strubekræft?

Behandling af strubekræft varierer og er afhængig af knudens størrelse, placering og om den har spredt sig til andre organer. Behandling af strubekræft bygger hovedsageligt på strålebehandling, da denne ofte er effektiv nok i sig selv til at behandle kræften, og fordi den muliggør at bevare struben. I visse tilfælde kan det yderligere være fordelagtigt at tilføje kemoterapi til behandlingen, især hvis knuden er stor eller har spredt sig. Derudover kan operation eller laserbehandling også være muligheder for behandling af visse tilfælde af strubekræft.

Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil