4 gode grunde til at spise æg

4 gode grunde til at spise æg

En af de mest almindelige madvarer er også en af de sundeste. Vi har samlet fire grunde til, at du roligt kan spise masser af æg.

Det er efter alt at dømme en myte, at ægs kolesterolindhold skulle øge risikoen for hjertekarsygdomme. Medmindre du har diabetes 2, er der god grund til at spise rigeligt af dem. Her er fire sundhedsfordele ved at spise æg:

 

1. Æg er fyldt med næringsstoffer

For at et æg kan lave en enkelt befrugtet celle om til en kylling, er det nødt til at være fyldt med næringsstoffer. Derfor indeholder æggeblommer et væld af vitaminer, mineraler og gode fedtsyrer.

Et almindelig kogt æg indeholder ikke alene A-, B-, D- og E-vitamin; det indeholder også calcium, fosfor, magnesium, jern, zink, kalium og andre vitaminer og mineraler, som kroppen har godt af. Faktisk indeholder æg næsten alle de næringsstoffer, som kroppen har brug for. Det eneste vitamin, der mangler, er C-vitamin.

 

2. Du skal ikke være bange for kolesterolet

Det er ganske vist rigtigt, at æg har et højt indhold af kolesterol. Men det betyder ikke, at de nødvendigvis påvirker dit kolesteroltal. Leveren producerer store mængder kolesterol hver eneste dag. Når vi indtager kolesterol gennem vores kost, producerer leveren mindre kolesterol end ellers – i et forsøg på at opretholde en balance i kolesteroltallet.

Det er forskelligt fra person til person, hvordan man bliver påvirket af at indtage kolesterol. Men hos 70 procent af alle mennesker sker der ingen forskel i kolesteroltallet, når de spiser æg. Hos de sidste 30 procent vil kolesteroltallet stige lidt. Der er dog ingen nyere forskning, der tyder på, at æg skulle øge risikoen for hjertekarsygdomme og slagtilfælde, som nogen ellers tror.

 

3. Æg er en god måde at få protein på

Mens æggeblommen indeholder en masse vitaminer og mineraler, har æggehviden et stort indhold af aminosyrer. Din krop bruger 21 aminosyrer til at opbygge protein – og ni af disse kan kroppen ikke selv producere.

De kaldes essentielle aminosyrer og kommer gennem den mad, du spiser. Jo flere af disse aminosyrer en madvare indeholder, jo bedre en kilde til protein er den. Æg indeholder alle ni typer af aminosyrer i den rette mængde og er derfor en af de bedste kilder til protein. 

Det betyder blandt andet, at æg giver en god mæthedsfornemmelse. Samtidig indeholder æg ingen sukker eller kulhydrater – og derfor kan det være en god idé at spise æg, hvis du gerne vil tabe dig. Så længe du sørger for at spise varieret, kan æg sagtens være en del af en sund kost. 

 

4. Æggeblommen kan beskytte ældres syn

Når du bliver ældre, er der stor risiko for, at dit syn bliver dårligere. Der er flere forskellige næringsstoffer, der kan hjælpe med at reducere virkningerne af den proces. To af dem hedder lutein og zeaxanthin, og der findes store mængder af begge i æggeblommer. Lutein og zeaxanthin er antioxidanter, der hjælper med af opbygge øjets nethinde.Forskning har vist, at de to næringsstoffer kan reducere risikoen for øjensygdommene grå stær og makuladegeneration. Derudover er A-vitaminmangel en af de mest almindelige årsager til blindhed, men som sagt indeholder æg store mængder af A-vitamin.

 

Pas på, hvis du har type 2-diabetes

Der er dog forskning, der peger på, at der gælder andre regler for æg, hvis du har type 2-diabetes. Det har nemlig vist sig, at patienter med type 2-diabetes har en øget risiko for hjertekarsygdomme, hvis de spiser æg. Hvis du ikke lider af type 2-diabetes, kan du dog roligt spise rigeligt med æg.

Kilder

1. https://aktivtraening.dk/sund-mad/aeg-derfor-skal-du-spise-aeg
2. http://www.dagens.dk/sundhed/8-vilde-ting-der-sker-med-din-krop-hvis-du-sp…
3. https://www.healthline.com/nutrition/6-reasons-why-eggs-are-the-healthiest…
4. https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-health-benefits-of-eggs
5. https://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE9503355/derf…
6. https://www.dr.dk/mad/artikel/du-maa-spise-alle-de-aeg-du-vil
7. https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5417898/Eksperter-Det…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 18.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil