Gennembrud i kampen for vaccine mod klamydia

Gennembrud i kampen for vaccine mod klamydia

Efter mange års forskning, er der nu noget, der tyder på, at der kan være en vaccine på vej mod klamydia. En undersøgelse af raske kvinder har givet positive resultater uden bivirkninger.

Danske forskere er i færd med at bane vejen for en vaccine mod verdens mest udbredte kønssygdom klamydia. I 2017 var der knap to millioner tilfælde alene i USA.

I 15 år har forskellige forskerhold arbejdet på at finde en vaccine, som skal sætte en stopper for de mange tilfælde af klamydia, der forekommer globalt. Et studie har nu succesfuldt gennemgået første fase i bestræbelserne på at finde og få godkendt en vaccine.

 

Hvad er klamydia?

Klamydia er en infektion, der primært overføres ved ubeskyttet seksuel kontakt. Mødre, der har klamydia, kan også smitte deres børn under fødslen. Symptomerne på infektionen viser sig typisk en til tre uger efter infektion i form af blandt andet urinrørsbetændelse, der resulterer i udflåd fra kønsorganerne og svie for begge køn. I halvdelen af tilfældene er der dog ingen symptomer, hvilket kan gøre sygdommen svær at opdage. 

Hvis sygdommen opdages og behandles i tide, har den ingen følgevirkninger. Hvis den derimod ikke bliver opdaget, kan den brede sig til underlivsbetændelse hos kvinder, hvilket i værste tilfælde kan gøre, at kvinden ikke kan blive gravid. Hos mændene risikerer man betændelse i bitestiklerne. 

 

Er der bivirkninger ved en ny klamydiavaccine?

Studiet undersøgte vaccinen på tredive raske kvinder, mens man gav fem kvinder placebomedicin. Ingen af de medvirkende kvinder havde andre bivirkninger end umiddelbar ømhed på stedet, hvor de blev stukket, hvilket også fandt sted i placebogruppen i mindre grad.

Undersøgelsen af vaccinen har kun gennemgået den såkaldte fase 1 i forskningen, og målet med undersøgelsen var blot at undersøge, om vaccinen gav bivirkninger eller ej. Det betyder, at testpersonerne ikke er blevet undersøgt for den reelle virkning af vaccinen endnu, hvilket først kommer senere i processen.

Det vil kræve flere studier at påvise, at vaccinen virker, og derfra skal der også slås fast, hvor længe den virker. Er det en vaccine, man kan nøjes med at få en gang i livet, eller skal man have den flere gange, før man er sikret?

En af medforfatterne til studiet fortæller til Videnskab.dk, at der kan gå fem til syv år, hvis alt går vel, før en vaccine er på markedet. Det fortælles også, at selvom det ikke er påvist, at testpersonerne er beskyttet, virker resultaterne på de testedes slimhinder lovende for, at der skulle være en beskyttende vaccine på vej.
 

Kilder

1. https://www.cdc.gov/std/stats17/chlamydia.htm
2. https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(19)30279-8…
3. https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/klamydia.htm
4. https://videnskab.dk/krop-sundhed/klamydia-vaccine-testet-paa-mennesker-fo…
5. https://www.nuffieldtrust.org.uk/resource/effectiveness-of-sexual-health-s…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil