5 ting du kan gøre for at mindske risikoen for kræft

5 ting du kan gøre for at mindske risikoen for kræft

Det er umuligt at sikre sig fuldstændigt imod risikoen for at udvikle kræft, men der er alligevel nogle ting, man kan gøre, for at forebygge det.

Der er rigtig mange forskellige kræfttyper, og uanset hvad man gør, kan man aldrig sikre sig fuldstændig mod sygdommen. Der er dog nogle livstilsændringer, du kan foretage, som kan mindske risikoen markant. Her er fire ting, du kan gøre, for at forebygge kræft.

 

1. Lad være med at ryge

De fleste er klare over, at rygning kan føre til lungekræft. Men rygning kan også fremskynde udviklingen af mange andre typer kræft. Tobak øger risikoen for kræft i blandt andet mund, svælg, strube, spiserør, urinblære, bugspytkirtel, nyre, mavesæk og livmoderhals. Men selv hvis rygning kun førte til lungekræft, ville det være slemt nok – lungekræft er den kræfttype, der tager flest liv. Kun fem procent af patienter med lungekræft bliver helbredt.

Kemikalier i cigaretter laver skader på vores cellers DNA, og det kan føre til, at de udvikler sig til kræftceller. Mange forskellige stoffer i cigaretter har denne påvirkning på vores celler, herunder: benzen, polonium-210 og benzo(a)pyren.

 

2. Undgå at drikke for meget

Et stort forbrug af alkohol øger også risikoen for at udvikle kræft. Ligesom med rygning risikerer du også mange forskellige kræfttyper, hvis du drikker for meget. Alkohol øger kræftrisiko for alle de organer, det kommer i direkte kontakt med på vej ned gennem din krop. Det gælder for eksempel mundhulekræft og kræft i svælget, struben, spiserøret, tarmene og leveren.

Derudover øger alkohol også risikoen for at udvikle brystkræft. Det er anbefalet ikke at drikke mere end én genstand om dagen, hvis du vil være sikker på ikke at øge risikoen for kræft.

 

3. Hold øje med din hud

Langt de fleste tilfælde af kræft i huden skyldes UV-stråling. Derfor er det vigtigt, at du bruger solcreme eller holder dig i skyggen, når UV-indekset er tre eller over. Risikoen for at udvikle hudkræft bliver forøget, hver gang du bliver solskoldet. Men selv hvis du undgår skoldningen, bliver risikoen øget af den samlede mængde UV-stråling, du får gennem hele livet.

Det er især vigtigt for børn at undgå UV-stråling, for jo tidligere børn bliver udsat for meget UV-stråling, jo større er risikoen for, at barnet udvikler hudkræft som voksen.  

 

4. Tænk over din kost

Din kost har stor betydning for risikoen for at udvikle forskellige kræfttyper. Vitaminer og mineraler fra frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter forebygger kræft. Forarbejdet kød - det vil sige kød, der er røget, saltet eller tørret; altså mange former for pålæg og pølser – øger risikoen for tyktarmskræft og endetarmskræft. Derfor er det bedste helt at undgå forarbejdet kød, men det gør også en forskel blot at spise mindre af det.

 

5. Pas på vægten

Forskning har vist en sammenhæng mellem overvægt og udviklingen af kræft – blandt andet tyktarmskræft og endetarmskræft. I dag er det dog stadig uklart, om den øgede risiko skyldes overvægten i sig selv, eller om den skyldes de dårlige kostvaner og mangel på motion, der ofte er årsagerne til vægten. Det er svært at skille ad, men under alle omstændigheder forebygger det kræft at spise sundt og få nok motion. Forskning tyder også på, at hvis man vejer for meget, er der en risiko for tilbagefald og død efter behandling.

Kilder

1. https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/10-rad-til-at-nedsaette-din-risiko-…
2. https://www.cancer.dk/skole/viden-om-kraeft/kan-man-undgaa-kraeft/
3. https://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Kraeft/Artikler/2011/0323095936.htm
4. https://www.cancer.dk/nyheder/dokumentationen-vokser-motion-mindsker-risik…
5. https://www.cancer.dk/skole/viden-om-kraeft/kan-man-undgaa-kraeft/drik-min…
6. https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/fakta-om-kraeft/aarsager-til-kraeft/ove…
7. http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/smoking-and-…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil