6 madvarer som hjælper med at bekæmpe allergi

6 madvarer som hjælper med at bekæmpe allergi

Antihistamin og andre præparater mod allergi er vidt brugt af allergikere, men der findes andre måder, hvorpå du kan mindske den allergiske reaktion eller antallet af allergiske reaktioner – heriblandt indtag af lækre madvarer som æbler, jordbær og græskarkerner.

Allergi

Sommeren er over os, men der er nogle af os, som ikke kan nyde denne tid lige så meget som andre, fordi det samtidig er sæson for allergi.

Allergi er et udtryk for, at kroppens immunforsvar forsøger at bekæmpe noget fremmed, kaldet et allergen. Det kunne være f.eks. pollen. Allergi skyldes, at immunforsvarets celler laver antistoffer - en slags modgift mod allergenet - som bevirker at andre celler frigiver bl.a. histamin.
 

Disse stoffer er de udløsende faktorer for den allergiske reaktion, idet de forårsager:

  • At blodkar udvides og væske siver ud, hvilket resulterer i at slimhinderne hæver op
  • Slimproducerende kirtler stimuleres i bl.a. næse- og luftveje
  • Muskler i luftvejene trækker sig sammen, så luftvejene forsnævres, hvormed man oplever åndenød eller astmaanfald
  • Kløe
     

Allergenet er harmløst for ikke-allergikere, mens det hos allergikere fejlagtigt er blevet betragtet af deres immunforsvar som noget skadeligt, der skal bekæmpes. Denne overfølsomhedsreaktion vil komme igen, hver gang allergikeren udsættes for allergenet.

6 madvarer som hjælper allergikere

Der findes dog flere forskellige madvarer som, hvis du spiser dem, hjælper med at dæmpe din krops reaktion på disse allergener, idet de er anti-inflammatoriske, antioxidantrige eller indeholder probiotika (uddybes herunder).
 

Æbler:
De er rige på quercetin, et naturligt antihistamin, som også findes i løg, hvidløg, kål, bær og blomkål, og som hjælper med at forhindre kroppens immunceller i at frigive histamin. Det sætter således en stopper for frigivelse af histamin og mindsker dermed dine symptomer.
 

Jordbær:
Vitamin C vil ikke bare styrke dit immunforsvar, men også hjælpe til at stoppe frigivelse af histamin. En undersøgelse har vist, at C-vitamintilskud kan sænke histamin med 38 procent, mens andre undersøgelser har vist, at C-vitaminmangel kan øge blodets indhold af histamin til skyhøje niveauer.
 

Yoghurt af kokosmælk:
Probiotika, som er gode tarmbakterier, er ikke bare gode for dit fordøjelsessystem - de kan også knuse allergiske reaktioner.  
 

Gurkemeje:
Dette indiske krydderi har længe været hyldet for sine anti-inflammatoriske egenskaber, og forskning har vist, at curcumin, det aktive stof i gurkemeje, kan blokere for frigivelsen af histamin.
 

Græskarkerner:
Disse lækre kerner er fyldt med magnesium, som er et mineral, der virker afslappende på kroppens muskler og hjælper med at åbne luftvejene, så du lettere kan trække vejret. Dyreforsøg har vist, at magnesiummangel kan øge histaminniveauerne. Mandler, solsikkefrø, havregryn, broccoli, bladgrøntsager og mørk chokolade indeholder også meget magnesium og har derfor samme virkning.
 

Laks:
Denne fisk er en af de bedste måder at forøge dit indtag af omega-3 fedtsyrer, som kan reducere den allergisk reaktion ved at holde betændelse nede. En tysk undersøgelse observerede, at et højt indhold af omega-3 fedtsyrer i de røde blodlegemer eller i kosten var forbundet med en nedsat risiko for høfeber. Omega-3 fedtsyrer er også knyttet til stærkere hjerter, bedre humør og øget hukommelse.

Kilder

1. http://www.foxnews.com/health/2016/04/08/7-foods-that-can-help-fight-seaso…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil