6 sunde valg der sænker forhøjet blodtryk

6 sunde valg der sænker forhøjet blodtryk

Du får her 6 gode råd til, hvordan du kan træffe nogle sunde livsstilsvalg, der kan bidrage til at sænke et forhøjet blodtryk og derved mindske risikoen for de livstruende sygdomme, som forhøjet blodtryk kan forårsage.

Forhøjet blodtryk, også kaldet hypertension, er en tilstand, som øger risikoen for en lang række af andre invaliderende og ikke mindst livstruende sygdomme såsom iskæmisk hjertesygdom eller apopleksi. Grænsen for hvornår ens blodtryk er forhøjet er dog ikke skarp, da alle mennesker varierer, hvorfor nogle har lavere og højere blodtryk end andre, uden det er farligt for den enkelte.

Ifølge retningslinjer i dag siges blodtrykket at være forhøjet, når det ambulante klinikblodtryk overskrider 140 mmHg systolisk og/eller 90 mm Hg diastolisk.

Ca. 20-25 % af den danske befolkning har forhøjet blodtryk, men rigtig mange har ikke fået det konstateret. Hypertension kan være som følge af en anden sygdom, men ofte er det et udtryk for usund livsstil præget af stress, usunde kostvaner, mangel på motion mm. Disponerende faktorer er arv, overvægt, stort alkoholforbrug, stort saltindtag og stress.

 

De 6 råd lyder:

Spis sundt

Der findes en diæt som er rettet mod at sænke blodtrykket. Den kaldes DASH hvilket står for “dietary approaches to stop hypertension”. Den er rig på frugt og grøntsager samt fedtfattige mælkeprodukter og generelt meget lidt fedt. Dagligt må man højest indtage 2000 kcal. Andre dele af kosten består af en lille daglig mængde af magert kød og fjerkræ. Fede fisk som laks og tun er et sundt alternativ til kød.

Målet med DASH er at holde det samlede daglige kalorieniveau fra fedt under 30 procent. Enkelt umættet fedt er sundere og indbefatter planteolier, såsom olivenolie. Mættet fedt og transfedt niveauer skal forblive lave. Transfedt kan skæres ned på ved at spise mindre forarbejdet og stegt mad.
 

Skær ned på salt

Flere studier har bekræftet, at der en sammenhæng mellem højt indhold af salt i sin daglige kost og forhøjet blodtryk.
 

Træn og tab dig

For personer med forhøjet blodtryk kan det anbefales at træne 40 minutter 3-4 gange om ugen med en moderat til høj intensitet. Dette kan sænke pulsen, når man ikke træner og medvirke til et vægttab, så hjertet ikke er på overarbejde.
 

Stop rygning og reducer alkoholforbrug

Det kan anbefales at skære ned på daglige cigaretter og mængden af alkohol, men det er endnu bedre helt at holde sig fra det i forhold til at sænke blodtrykket og ikke mindst andre følgesygdomme.
 

God nattesøvn

En række videnskabelige undersøgelser har vist, at dårlig søvn er forbundet med højere blodtryk. God nattesøvn kan være en måde at hjælpe med at reducere blodtrykket. Gode søvnmønstre og varighed har også vist at være fordelagtigt. Her anbefales minimum 7 timers nattesøvn.
 

Medicinsk behandling

Læger har medicinsk guidelines for behandling af forhøjet blodtryk. Det anbefales derfor, at hvis du får målt et forhøjet blodtryk et andet sted end hos lægen, at du tager kontakt til din læge så han/hun kan tage stilling til, om du behøver medicinsk hjælp til at sænke blodtrykket.

Forhøjet blodtryk er en tilstand, der udvikler sig over flere år, og der er ingen hurtig løsning for det. Alle metoder til at bringe blodtrykket ned, kræver tid til at træde i kraft og gøre en forskel.

Kilder

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/312868.php
2. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hjerte-kar/tilstande…
3. http://www.nhs.uk/conditions/Blood-pressure-(high)/Pages/Introduction.aspx

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil