Cancer: Firestrenget-DNA kan hjælpe til udviklingen af målrettede behandlinger

Cancer: Firestrenget-DNA kan hjælpe til udviklingen af målrettede behandlinger

Ved at tage et grundigt blik på den firestrengede version af DNA, som findes i genomet af humane celler har forskere fundet potentielle nye veje til at målrette behandlingen af cancer. De har fundet, at den firedobbelte helix-struktur findes i regioner af DNA'et, som kontrollerer gener og i særlig grad cancer-gener.

Nye behandlinger

Forskerne bag denne opdagelse kommer fra Cambridge Universitet i Storbritannien og har rapporteret deres fund i tidsskriftet Nature Genetics. Behandlingsmetoder målrettet cancer er et varmt emne i forskningsverden netop nu. Håbet er at fremskridt inden for dette område på længere sigt vil kunne føre til udviklingen af nye behandlingsmetoder mod cancer, som kan holde sygdommen i skak eller helt kurere patienterne. 

Potentielle nye behandlinger er et vigtigt område inden for personaliseret medicin. Dette indebærer en behandling, hvor informationer om den enkelte patients gener og proteiner anvendes til at forebygge, diagnosticere og behandle den pågældende sygdom. Hovedforskellen mellem den målrettede cancerbehandling og den traditionelle kemoterapi er, at kemoterapi påvirker alle kroppens celler - raske såvel som cancerceller. Formålet med den målrettede behandling er kun at ramme cancercellerne uden at påvirke de normale raske celler. For at dette er muligt er det nødvendigt at identificere karakteristika, som er unikke eller hyppigere forekommende i cancerceller sammenlignet med raske celler.

 

Firedobbelt DNA-helix

Mange har måske hørt, at DNA er formet som en dobbelt helix, men det er de færreste, der ved, at DNA også er at finde i anden udgave, nemlig i form af en firedobbelt DNA helix. Disse firedobbelte DNA helix-strukturer betegnes også G-kvadruplekser. Årsagen til dette er, at de ofte er at finde i DNA-regioner med et stort indhold af guanin (G), som er én af de fire baser, som DNA består af. Flere forskere har tidligere fremsat hypotesen, at der kunne være en sammenhæng mellem disse G-kvadruplekser og forekomst af cancer. Forskerholdet fra Cambridge Universitet satte sig for at undersøge netop dette.

Forskerholdet var i stand til at lokalisere omkring 10.000 G-kvadruplekser. Disse var oftest forekommende i DNA-regioner, som styrer adfærden af generne, som eksempelvis at “tænde eller slukke” for genet. Ydermere var der i de fleste af tilfældene tale om gener som er forbundet med cancer. På baggrund af disse fund har forskerholdet foreslået G-kvadruplekserne som et mål for tidlig diagnosticering og behandling af cancer i forbindelse med personaliseret medicin. Forskerne fandt også, at cancerceller sammenlignet med raske celler i højere grad reagerer med de anvendte molekyler, som har til formål at hæmme G-kvadruplekserne. Med det in mente lover fremtiden lys i forhold til at anvende G-kvadruplekser til målrettet at behandle cancer. Læge Emma Smith fra Cancer Research UK udtaler om fundene: “At afklare de processer, som cancerceller bruger til at tænde og slukke for gener kan give værdifulde informationer, som kan assistere forskere i udviklingen af nye behandlingsformer, der kan anvendes til en lang række sygdomme heriblandt cancer.”

 

Kilder:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/312917.php

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil