Chokolade mindsker risikoen for hjerteflimmer

Chokolade mindsker risikoen for hjerteflimmer

Et nyt studie har undersøgt sammenhængen mellem kostvaner og udviklingen af sygdommen atrieflimren, også kendt som hjerteflimmer. Resultaterne viste, at chokolade var yderst effektiv til at reducere risikoen for sygdommen. Læs videre, hvis du ønsker at vide hvilken mængde chokolade der skal til for at yde den bedste sundhedsfremmende effekt.

Hvad sker der i hjertet ved atrieflimren?

Atrieflimren er en rytmeforstyrrelse i hjertets atrier (forkamre), hvor atriernes muskelceller kontraherer ude af takt med resten af hjertet. Den uregelmæssige rytme skyldes fejl i de elektriske signaler i hjertets forkamre. Når atrierne ikke kontraherer i takt med ventriklerne (hjertekamrene), vil hjertets evne til at pumpe blod ud i det store kredsløb, der forsyner alle kroppens organsystemer, blive reduceret. Ofte er frekvensen af kontraktioner i atrierne langt højere end i ventriklerne ved atrieflimren, og samtidig er kontraktionerne så ukoordinerede, at forkamrene ikke tømmer deres blod ordentligt til ventriklerne, hvormed ventriklerne ikke fyldes optimalt. Dette resulterer i nedsat volumen af blod, som videresendes under hvert hjerteslag. 
 

Kakao reducerer risiko for atrieflimren ifølge nyt studie

Vi er bekendt med at kakao besidder flere sundhedsfremmende virkninger. Fx besidder chokolade med så højt indhold af kakao som muligt denne effekt. Chokoladen har vist at have positive kardiovaskulære helbredseffekter, muligvis pga. det høje indhold af flavanoider, der formentlig medvirker til at holde blodkarrene fuldt funktionelle. Inden dette studie blev lavet, var der kun begrænset viden om chokoladens effekt på atrieflimren, som over 120.000 danskere lider af i dag. Hele 18.000 danskere diagnosticeres med sygdommen årligt, og denne forekomst forventes at stige kraftigt de næste 30 år. Atrieflimren er forbundet med andre alvorlige tilstande, heriblandt apopleksi, hjertesvigt, demens og endeligt død.

Det nye studie - ledet af forskere fra bl.a. BIDMC, Harvard T.H. Chan School of Public og Aalborg Universitet, samt instituttet for epidemiologisk kræftforskning i Danmark - bygger på indsamlet og analyseret data fra mænd og kvinder i den danske befolkning. Denne population af over 55.000 danskere har indvilget i at dele deres data og deltage i undersøgelsen ”kost, kræft og helbred”, der allerede startede i 1993. Data indeholder bl.a. detaljeret information om kost, livsstil og biologisk materiale som blodprøver, urinprøver, vævsprøver m.m. fra alle deltagerne. 

I undersøgelsen af sammenhæng mellem indtag af chokolade og forekomst af atrieflimren, fokuserede forskerne på data vedrørende forsøgsdeltagernes BMI, blodtryk, kolesterol i blodet, kost og livsstil, samt tilstande som forhøjet blodtryk, diabetes og hjertekarsygdomme, og ikke mindst deres daglige indtag af chokolade.

Blandt de ca. 55.000 forsøgsdeltagere, var der 3.346 som udviklede atrieflimren i løbet af de 13,5 år, deltagerne blev fulgt. Sammenlignet med de, der spiste 1 portion chokolade eller mindre om måneden, havde forsøgsdeltagerne, som spiste 1-3 portioner om måneden, en 10 % lavere risiko for atrieflimren. Risikoen var 17 % lavere ved de, som spiste 1 portion om ugen, og hele 20 % lavere ved de, som spiste 2-6 portioner om ugen. Mere end 6 portioner medførte en dalende effekt, idet de, som spiste minimum 1 portion om dagen, havde 16 % lavere risiko for atrieflimren, sammenlignet med højst 1 portion om måneden. Disse resultater var uafhængige af køn.

En af forskerne bag studiet, Elisabeth Mostofsky, har udtalt, at trods størstedelen af den chokolade, som er blevet spist af deltagerne, ikke har haft specielt højt kakaoindhold og dermed ikke et højt indhold af potentielle helbredsfremmende stoffer, så har de stadig kunne observere en væsentlig sammenhæng mellem at spise chokolade og have lavere risiko for atrieflimren. Så selv små indtag af kakao kan have positive effekter på helbredet. Hun tilføjer dog, at alt for store mængder chokolade ikke anbefales, da et for stort energiindtag ofte medfører overvægt og andre metaboliske sygdomme. Hun råder til, at et moderat indtag af chokolade med højt kakaoindhold kan være sundhedsfremmende.

Undersøgelsen her kan således bidrage til den stigende mængde af data, der antyder at små mængder mørk chokolade som en del af en afbalanceret og sund kost kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme. 
 

Hvorfor har chokoladen denne effekt?

Tidligere studier har vist, at flavanoider, som kakaobønnen indeholder i store mængder, synes at være et centralt stof i forbindelse med de positive helbredseffekter af chokoladeindtag. Det har vist, at et regelmæssigt indtag i moderate mængder har været associeret med faldende blodtryk og reduceret indhold af LDL-partikler (kendt som det ”lede” fedt) men et øget indhold af HDL (det gode fedt) i blodet, mindre insulinresistens og øget blodcirkulation. Derudover har dyreforsøg vist, at flavanoider påvirker cellen ved at begrænse en opsvulmen af såkaldte mitokondrier i cellen der står for energiproduktionen, og ved at hjælpe cellen til at undgå celledød. Derudover har studier på dyr vist, at én som spiste føde indeholdende flavanoider, led af mindre skader i sin hjertemuskulatur ved en blodprop i et hjertekar end én der ikke indtog flavanoider. Flavanoider styrker således hjertecellernes evne til at overleve svære situationer med lav ilttilførsel, og dette kan være årsagen til den sammenhæng vi ser mellem chokoladeindtag og mindre risiko for hjertekarlidelser.

Kilder

1. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/illustra…
2. http://www.bidmc.org/News/PRLandingPage/2017/May/Mostofsky-Chocolate-Atria…
3. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hjerte-kar/tilstande…
4. https://www.cancer.dk/forskning/center-for-kraeftforskning/kost-gener-milj…
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188228/
6. http://www.kompetenznetz-vorhofflimmern.de/de/vorhofflimmern/patienteninfo…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil