Frugt og grønt indeholder antioxidanter kaldet flavonoider, som er den største gruppe af plantenæringsstoffer – ‘phyto-næringsstoffer’ - med mere end 6.000 typer.
Phyto-næringsstoffer er sammen med carotenoider (organisk pigment) ansvarlige for de levende farver, som ses hos frugt og grøntsager.
Citrusfrugter indeholder mange antioxidanter, der kan forhindre en række sundhedsmæssige bekymringer. Af flavonoider er det især typer af flavanoner, som findes i citrusfrugt. Ifølge en nyere artikel, som har udforsket de sundhedsmæssige fordele ved populære fødevarer, kan citrusfrugter sænke risikoen for iskæmisk slagtilfælde, vedligeholde sundt blodtryk og støtte et sundt hjerte. Resultaterne indikerede, at man i fremtiden kan anvende citrusfrugternes flavonoider til at forhindre eller forsinke kroniske sygdomme forårsaget af fedme hos mennesker.
Ifølge Statens Institut for Folkesundhed er knap 50 % af den danske befolkning overvægtige, og ca. 13 % af den danske befolkning er svært overvægtige, svarende til et BMI over 30. Fedme er en væsentlig faktor, da den øger risikoen for at udvikle hjertesygdomme, leversygdomme og type 2-diabetes. Disse sygdomme kan potentielt skyldes oxidativ stress og inflammation. Antioxidanter menes at kunne reducere oxidativ stress og inflammation.
En fedtrig kost fører til en ophobning af fedt. Fedtceller producerer en stor mængde af reaktivt oxygen, som kan skade celler.
Mens kroppen normalt kan bekæmpe oxidative stressmolekyler med antioxidanter, har overvægtige patienter forstørrede fedtceller, hvilket kan medføre højere niveauer af oxidativ stress, og dermed overvælde kroppens evne til at bekæmpe dem.
I et forsøg med 50 mus blev musene delt op i forskellige grupper, som varierede i forhold til den kost, de blev fodret med, og om de blev behandlet med flavanoner eller ej.
Resultaterne viste, at mus på fedtrig kost, sammenlignet med mus på almindelig kost, havde en forøget koncentration af celleskademarkører såsom de førnævnte reaktive stoffer med 80 % i blodet og 57 % i leveren. Derimod sås det, at hos musene, der både fik en fedtrig kost og et tilskud med flavanoner, var niveauet af reaktive stoffer i leveren reduceret med 50-64 % og i blodet med 47-48 % sammenlignet med musene, som ikke blev suppleret med flavanoner til deres fedtrige kost. Derudover var lagring af fedt og skade af leveren reduceret. Selvom der ikke blev observeret noget vægttab i forbindelse med flavanoner, var musene blevet sundere med lavere oxidativt stress, mindre leverskade, lavere fedtkoncentration i blodet og lavere blodsukker.
Fremtidige undersøgelser vil udforske de bedste måder at administrere flavanoner på, ved at sammenligne f.eks. indtag af frugt, frugtjuice eller via udvikling af en antioxidantpille. Forskerholdet har desuden planer om at gå fra musestudier til humane studier.