Den danske kaffekultur er ikke så ringe for diabetikere

Den danske kaffekultur er ikke så ringe for diabetikere

Har du tit hørt dine familie, venner og kollegaer sige, at du burde stoppe med at drikke så meget kaffe? Flere studier viser, at kaffe har mange gavnlige effekter på vores krop og især for diabetikere, hvorfor det i denne situation måske kan være bedre at tage en kop for meget end en kop for lidt?

Type 2-diabetes

Type 2-diabetes er ikke en sygdom, nogen af os ønsker at lide af. Det er en folkesygdom i Danmark, som bl.a. er arvelig, men ofte udløses af en særlig usund livsstil med lav fysisk aktivitet og usunde madvaner.

Ca. 5 % af den danske befolkning har type 2-diabetes, men derudover går ca. 200.000 danskere rundt uvidende om, at de har sygdommen. Ca. 750.000 danskere skønnes at have et forstadie til sygdommen, hvilket for 40% af dem udvikler sig til type 2-diabetes inden for 3,5 år. Faktisk er antallet fordoblet over bare 10 år, og eftersom sygdommen har stor konsekvens for den enkelte, er det bestemt ikke uvæsentligt at undersøge, hvad vi kan gøre for at reducere antallet af tilfælde.

Livsstilsforandringer kan ofte virke uoverskuelige, men måske er det ikke alle forebyggende eller symptomlindrende livsstilsforandringer for type 2-diabetes, som er lige svære at indføre i vores dagligdag?

 

Den danske kaffeklub søger diabetikere

Danskere er den fjerde mest kaffedrikkende befolkning i verden. Vi drikker i gennemsnit 3,4-4,5 kopper kaffe om dagen, hvoraf de midaldrende på 45-64 år drikker flest kopper. Type 2-diabetes diagnosticeres oftest i aldersgruppen 60-69 år, og det er også denne aldersgruppe, hvori der er flest, som lider af sygdommen. Men det er måske ikke så dumt, at den aldersgruppe, hvor der er flest som har type 2-diabetes også er den gruppe, som drikker flest kopper kaffe.

Flere nye videnskabelige studier har vist at kaffe ikke bare er fordelagtig for os i form af kaffens evne til at gøre os gladere, forbedre vores reaktionstid, fremme vores fordøjelse og øge vores fysiske udholdenhed. Den indeholder flere stoffer såsom koffein og antioxidanter, som kan reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes, samt lindre de mange skadelige symptomer, der følger med sygdommen.

Kaffe har vist sig at bidrage til vægttab, virke anti-inflammatorisk og øge evnen hos kroppens celler til at optage sukker, så blodsukkeret falder – egenskaber som modsvarer nogle af kroppens reaktioner observeret ved type 2-diabetikere. Denne virkning er mest betydelig hos personer med et langvarigt forbrug af kaffe.

Et amerikansk studie omfattende ca. 125.000 mænd og kvinder viste, at et øget kaffeindtag mindskede risikoen for type 2-diabetes, mens et reduceret indtag øgede risikoen. Effekten var størst hos de personer, som havde et stort kaffeindtag, dvs. over 3 kopper pr. dag. Studiet viste, at risikoen for type 2-diabetes faldt med 7% for hver ekstra kop kaffe, som forsøgspersonerne i studiet drak, og op til 6-8 kopper om dagen.

 

Kan alle nyde fordele ved at deltage i den danske kaffeklub?

Eftersom kaffe er verdens anden mest indtaget drikkevare, er der lavet mange undersøgelser omkring dens helbredsmæssige virkning.

Et kaffeforbrug på 3-5 kopper pr. dag sænker risikoen for hjertekarsygdomme, iskæmisk hjertesygdom og hjertesvigt, og dertil er det vist, at kaffe er associeret med en mindsket risiko for Alzheimers og Parkinsons sygdom.

Men kaffeindtaget kan dog mindske knoglernes mineralindhold, og derfor øge risikoen for knogleskørhed, hvis du i forvejen har et lavt indtag af calcium.

Selvom kaffe ikke anses som naturmedicin eller helsekost, så er det ikke så dumt for os at tage en ekstra slurk kaffe, og slet ikke for de ca. 1.250.000 danskere, som lider af type 2-diabetes eller forstadiet hertil. Men lad være med at gå helt a-mokka, for undersøgelserne viser kun de ovennævnte positive effekter ved et kaffeindtag på 3-8 kopper pr. dag.

Kilder

01. http://www.diabetes.dk/presse/diabetes-kort-fortalt.aspx
02. http://www.kaffe-helbred.dk/om-kaffe/danskernes-kaffeforbrug/
03. http://www.diabetes.dk/presse/diabetes-i-tal/det-nationale-diabetesregiste…
04. http://hubpages.com/food/Most-Consumed-Beverages
05. http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/vidensrad_for_forebyggelse_ka…
06. http://hubpages.com/food/Most-Consumed-Beverages
07. http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/vidensrad_for_forebyggelse_ka…
08. https://www.england.nhs.uk/diabetes/diabetes-prevention/
09. https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/diabetes-i-siffror/
10. http://www.xn--kaffebnor-57a.se/project/kaffekonsumtion-nagra-siffror/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil