Detox – lad mad være din medicin

Detox – lad mad være din medicin

Alle snakker om det – detox er det nye sort. Men hvad er det egentligt? Det er en renselse og afgiftning af bl.a. leveren, som øger dens funktionsniveau i kroppen og derved bidrager detox til et bedre helbred. Læs her hvad detox indebærer.

Afgiftning af leveren er en livsnødvendig cellulær opgave, og fungerer processen ikke optimalt, kan det føre til tidlig sygdom og død. Afgiftningen, som mange kender som detox, involverer mobilisering, biotransformation og eliminering af giftstoffer, som kroppen selv producerer, eller som vi tilfører den.

Kroppens celler bruger store mængder af energi på at sikre, at afgiftningen forløber kontinuerligt. En række næringsstoffer er påkrævet løbende for at konstruere de mange enzymer (kroppens katalysatorer der omdanner et stof til et andet), som er nødvendige for at udføre forskellige afgiftningsprocesser, samt levering af hjælpefaktorer. Mange mennesker ønsker en hurtig og let måde, hvorpå de kan afgifte deres lever, men denne proces er ikke blot et kortvarigt program, men en livsstil der skal tillægges.

Komponenter i denne livsstil omfatter

  • At undgå miljømæssige giftstoffer såsom tungmetaller, persistente organiske miljøgifte og elektromagnetisk stråling
  • Mobilisering eller eliminering af giftstoffer via tab af overskudsfedt og brug af saunaer og daglig motion
  • Optimal fordøjelseskanal
  • God ernæring og hydrering
  • Opmærksomhed på stress og livsmod
  • Tilstrækkelig med søvn og afslapning

Hovedparten af afgiftningen og biotransformationen foregår i leveren og tarmen. Afgiftning og biotransformation udføres i mindre omfang i andre væv, såsom hjernen, lungerne, nyrerne og huden. Efter leveren har ændret på stoffernes konstruktion, kan de ændrede giftstoffer forlade leveren via galdeblæren, hvorefter det bliver udskilt med afføring.

"Lad mad være din medicin", som Hippokrates sagde, er lige så sandt i dag, som det var i 400 f.Kr.. Ved hjælp af fokus på vores mad kan vi understøtte de meget komplekse processer, som afgiftning og biotransformation er. Lad os se på f.eks. et æble, som indeholder mindst 700 forskellige vigtige næringsstoffer, - da er det bedre at spise æblet i stedet for at forsøge at gengive dets fordele med enkelte kosttilskud.

Der findes en detox-fokuseret madplan (detox-focused core food plan), som viser, hvilke fødevarer indenfor forskellige grupper af madvarer, som er vigtige i forhold til at styrke leverens afgiftning. Ønskes det at følge denne madplan for detox, skal man spise minimum 4 serveringer af frugt og grøntsager samt 1 servering af hver af 4 ikke-stivelsesholdige grøntsager dagligt. 40 % af kalorierne skal stamme fra kulhydrat, samt 30 % skal stamme fra henholdsvis fedt og protein.  

De forskellige grupper er:

  • Fedtstoffer og olier: Disse fødevarer er vigtige, fordi de er gode energikilder for afgiftningen.
  • Nødder og frø: Nødder og frø leverer fremragende energikilder samt fibre, der hjælper til en ordentlig udskillelse og elimination i leveren. De har også en positiv indvirkning på reduktion af bakterielle afgiftningsenzymer.
  • Proteiner: Højkvalitetprotein er vigtig som en kilde til aminosyrer, der bruges til produktion af de forskellige enzymer for afgiftningen.
  • Bælgplanter: Bælgplanter giver en god kilde til opløselige og uopløselige fibre samt en række forskellige aminosyreforstadier til dannelse af afgiftningsenzymer.
  • Fedtfattige mejeriprodukter samt alternativer: Disse fødevarer giver aminosyrer til afgiftningsenzymer samt uorganisk sulfat og selen.
  • Frugt: Fødevarer såsom SS-caroten, lutein, og anthocyaniner har beskyttende antioxidante egenskaber. Frugt er også en god kilde til opløselige og uopløselige fibre, som er fremmende for en sund tarmudskillelse af giftstoffer. Frugter i almindelighed er også høj i vandindhold, som hjælper med afgiftningen.
  • Kornprodukter: Korn leverer fremragende kilder af opløselige og uopløselige fibre, der er afgørende for en sund tarmfunktion.
  • Grøntsager: Stivelsesholdige grøntsager leverer fremragende kilder til fibre og næringsstoffer, som ligner de fra frugt. De ikke-stivelsesholdige grøntsager, herunder især kål, tilbyder en bred vifte af naturlige stoffer, der påvirker afgiftning positivt. De forøger bl.a. strømmen af galde såvel som baser og metaller i urinen.

 

Kilder:

1. http://search.proquest.com.zorac.aub.aau.dk/docview/1696478074/fulltextPDF/975D8A47379549AFPQ/1?accountid=8144

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil