En simpel guide til et bedre vægttab

En simpel guide til et bedre vægttab

Rigtig mange type 2 diabetikere er overvægtige. Faktisk er det 80 % af alle personer med type 2 diabetes, der vejer for meget, og derfor får diabetikere konstant at vide, at der er behov for et vægttab. Det kan dog være en rigtig hård kamp for mange diabetikere at ændre sin livsstil, men det behøver ikke at være så kompliceret, for selv et lille vægttab forbedrer ens sukkerregulering, blodtryk og kolesteroltal.

Ved diabetikere sætter fedtet sig særligt på maven, hvilket er farligere i forhold til fedt, der sætter sig på hofterne, da fedtet på maven er mere usundt. Når fedtet har sat sig på maven, har man større risiko for at udvikle en hjerte-kar-sygdom, og det vil enhver selvfølgelig helst undgå. Derfor er den vigtigste faktor i forhold til vægttab kost. Mange tror, at en tur i fitnesscenteret hver dag vil gøre den helt store forskel, og naturligvis kan det mere eller mindre have en afgørende effekt på blodtrykket, blodsukkeret og kolesteroltallet, men det er ikke alene motion, der er nøglen til vægttab. For at tabe sig kræver det nemlig en ændring af sine madvaner, mens regelmæssig motion blot fastholder vægttabet.

 

Hvis du gerne vil tabe dig, men ikke ved, hvor du skal starte, kan følgende tre råd hjælpe dig på vej

  • Spis mindst 300 g grøntsager om dagen + mindst 2-3 frugter om dagen og undgå fedt.
  • Vælg fuldkornsprodukter som eksempelvis rugbrød og brune ris.
  • Sluk tørsten med vand og undgå sukker så vidt muligt.

Med andre ord er det vigtigste i forhold til vægttab, at du nedsætter dit daglige indtag af energi med ca. 2200 KJ. Det betyder faktisk, at du kan opnå et vægttab på ca. et halvt kilo om ugen, hvis du nedsætter dit indtag af energi med den givne mængde. Det er selvfølgelig stadig vigtigt, at der samtidig bliver dyrket motion for at vedligeholde vægttabet. Det kan være lige fra en cykeltur til en gåtur eller mere intenst; en god omgang træning i fitnesscenteret, men det er vigtigt at måltiderne bliver tilpasset alt afhængigt af det forventede belastningsniveau. Højintens træning, hvor pulsen er høj, giver en større forbrænding, og det er derfor vigtigt, at du ikke dyrker motion, lige efter at du har indtaget et måltid. Det kan nemlig tage lige fra en til fire timer at blive optaget i mavesækken og fuldt fordøjet i tarmen. At dyrke motion på fuld mave kan give mavekramper, kvalme, sure opstød og sidestik, og det vil man naturligvis helst undgå. Det behøver dermed ikke at være så kompliceret at tabe sig - lidt motion og en ændring i kosten er blot vejen frem.

 

Kilder:

1. http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvordan-traener-man-rigtigt
2. http://www.diabetes.dk/diabetes-2/mad-og-fysisk-aktivitet/overvaegt-og-vaegttab/gode-raad-til-vaegttab.aspx 

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil