Epilepsi – kan din kost påvirke din sygdom?

Epilepsi – kan din kost påvirke din sygdom?

Er det muligt at behandle epilepsi med fedt? En kost, rig på smør, fløde, olie, mayonnaise? Den ketogene kost er blevet testet på børn med epilepsi og har vist positive resultater.

Hvad er en ketogen kost?

Den ketogene kost er opbygget meget anderledes end den normale kostpyramide. Her er fedtrige fødevarer den dominerende energikilde, mens fødevarer med mange kulhydrater er meget begrænsede. Typisk vil man skulle indtage 3-4 g fedt for hvert gram kulhydrat og protein. Normalt er en sådan kostsammensætning ikke sund for kroppen, men hos nogle patienter med epilepsi, kan det virke mere effektivt end de medicinske præparater, som er tilgængelige på markedet. Kosten bør kun følges ved anvisninger fra egen læge, og det er nødvendigt med tæt kontrol af en diætist, for at sikre at kroppens næringsbehov dækkes.

Navnet dækker over kostens evne til at øge produktionen af ketonstoffer i blodet og netop fedt kan omdannes til ketonstoffer og bruges som energikilde. Kroppen udnytter normalt kulhydrat som energikilde, men ved denne kostsammensætning bliver ketonstoffer den primære energikilde. Således vil fødevarer, såsom fløde, mayonnaise og olie være nogle af de primære elementer i denne diæt. 
 

Hvem har fordel af ketogen diæt?

Læger kan overveje at anbefale en ketogen diæt til børn med epilepsi, der ikke oplever nogen effekt på deres anfald af flere forskellige antiepileptiske præparater. Det gælder især, hvis barnet lider af det såkaldte Lennox-Gastaut syndrom, Rett syndrom, Dravet syndrom eller af infantile spasmer. Kosten anbefales normalt ikke til voksne, fordi den er meget striks og svær at følge, på trods af at resultater fra studier, som har undersøgt effekten på voksne, synes at være lige gode for både voksne som børn. Hvis barnets anfald har været godt kontrolleret efter to år på denne kost, kan lægen overveje om barnet skal tilbage til normal kost. Denne omlægning skal ske langsomt over nogle måneder for at minimere risikoen for at miste kontrol over de epileptiske anfald.
 

Hvad viser forskning om denne behandlingsmetode?

En undersøgelse af ca. 150 børn i alderen to til 16 år, som havde minimum ét epileptisk anfald om dagen, og som ikke responderede tilstrækkeligt på mindst to forskellige antiepileptiske præparater, har vist en betydelig gavnlig effekt af en ketogen kost. Antallet af epileptiske anfald faldt markant i den gruppe af børnene, der var på en ketogen kost. 38 % af de børn, som blev behandlet med ketogen kost, oplevede en reduktion på over 50 % i antallet af epileptiske anfald, mens 7 % oplevede en reduktion i antallet af anfald på over 90 %.

Et lille studie har undersøgt effekten på 9 voksne med epilepsi, men 7 af dem sprang desværre fra undervejs. Dog viste resultaterne fra de 2 tilbageværende forsøgsdeltagere i studiet en reduktion i antallet af epileptiske anfald på over 50 %. Ifølge den danske epilepsiforening, vil halvdelen af folk på denne diæt opleve mere end 50 % reduktion i antallet af anfald, 30 % vil opleve mere end 90 % bedring i forhold til anfald, og 10 % vil blive anfaldene kvit. De resterende 10 % vil ikke opleve nogen effekt.
 

Hvad er bivirkningerne?

I begyndelsen kan denne kost gøre patienten træt og udmattet. Hvis man fortsætter med denne kost, kan man have øget risiko for:

  • Nyresten
  • Forhøjet kolesterol, pga. højt fedtindhold i kosten
  • Forstoppelse pga. for få fibre
  • Langsom vækst, pga. mangel af protein og kulhydrater
  • Dehydrering
  • Knoglebrud, pga. mangel af kalk
     

Ketogen kost kan således overvejes, hvis behandling med antiepileptiske lægemidler ikke virker tilstrækkeligt. Man skal dog vide, at det er en meget striks kost, der skal følges kontinuerligt, og hvor sidespring ikke er tilladt. Brugen af denne form for behandling er således begrænset, men forskning tyder dog på, at effekten synes at være stor.

Kilder

1. http://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/dietary-thera…
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2902940/
3. https://www.epilepsiforeningen.dk/epilepsi/behandling-af-epilepsi/diaetbeh….
4. https://www.epilepsysociety.org.uk/what-epilepsy#.WfhQtWhRzIU
5. https://www.epilepsyresearch.org.uk/ketogenic-diet-therapies-in-adults/

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil