Er din søvnkvalitet god?

Er din søvnkvalitet god?

Vi gør det stort set alle - vækkeuret ringer, vi trykker vi på snooze og bliver liggende. Bare lige 8 minutter mere. Og sådan bliver vi ved indtil vi kommer alt for sent op af sengen, og skal skynde os afsted.

Forskning viser, at jo yngre du er, desto mere søvn har du brug for. Du har derfor ikke nødvendigvis brug for meget søvn, bare fordi du måske er udmattet eller træt. Mængden af den nødvendige søvn er desuden den samme for mænd og kvinder.

Er du mellem 18 og 65 år, har du brug for omkring 7-9 timers søvn, mens man som barn har brug for mindst 12 timers søvn. Tallene hentyder til den reelle tid man sover, og altså ikke hvor mange timer man ligger i sengen. Men får vi en ligeså god søvn af at dele den sidste søvntime op, eller kan vi ligeså godt stå op første gang uret ringer?

 

Professor i klinisk neurofysiologi Poul Jennum fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og leder i Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital foreslår, at man ikke bruger snoozeknappen, da disse afbrydelser resulterer i, at den smule søvn, som man får, er af ringe kvalitet. Han siger ydermere, at man derfor i stedet bør stille uret til en time senere, eller hvor lang tid man nu vil udsætte sin søvn. Det kan dog virke meget uoverskueligt for mange, at skulle stå pludseligt op.

Kroppen er faktisk bygget op således, at ens døgnrytme følger lysets skiften. I gamle dage sov man når solen gik ned, og stod op når solen stod op, og det er faktisk sundere for kroppen, mener professor Jennum. Det betyder altså, at hvis man ikke finder det behageligt, at skulle stå op i ét hug, så bør man i stedet for stå op langsomt i takt med at lyset bliver kraftigere og kraftigere. Hvis du tænker, at dette er umuligt, så tvivl ej! Der findes nemlig vækkelamper. En vækkelampe vækker dig ved hjælp af et lys, der langsomt bliver kraftigere og kraftigere indtil du vågner.

 

Kilder:

1. http://www.femina.dk/mama/sygdom-og-sundhed/din-alder-bestemmer-hvor-meget-du-skal-sove 
2. http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-det-klogt-bruge-snooze-knappen

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil