Et sangkor for personer med KOL

Et sangkor for personer med KOL

Politiken skrev i slutningen af sidste år om KOL ramte, der synger kor hver anden uge. Selvom de KOL ramte har meget lidt luft, kan det faktisk have en gavnlig effekt at træne lungerne ved at synge. En af de KOL ramte er Inge Kragh, der døgnet rundt er koblet til en iltmaske. Hun oplever hosteanfald hver dag og nat. Men ved at synge oplever hun, at hosteanfaldende bliver mindre i de næste par dage efter kor.

Hun føler, at hendes lunger bliver udvidet og mærker, at hun får mere luft ned i lungerne. Dagene efter koret kan hun sove nogenlunde igennem om natten. Selvom KOL ikke kan behandles, kan sangen alligevel gøre, at det bliver mere tåleligt at være KOL-patient. Og selvom sangen ikke gør en decideret forskel på patienternes helbred, kan det både være med til at forbedre deres livskvalitet og samtidig give dem et forum, hvor de føler sig trygge ved at udfordre deres lungers funktion og ikke føler sig til gene for de andre med deres konstante hosten. KOL står for kronisk obstruktiv lungesygdom og er den sygdom, der er hurtigst i vækst verden over. Kun halvdelen af dem, der lider af KOL, ved, at de har sygdommen.  

 

TEST DIG SELV FOR KOL

Er svaret ja til flere af disse spørgsmål, bør du gå til læge og få målt din lungefunktion:

  • Er du mere end 35 år?
  • Har du gennem flere måneder haft daglig hoste?
  • Har du ofte slim i luftvejene?
  • Bliver du let forpustet, f.eks. når du skal op af trapper?
  • Er du ryger eller tidligere ryger?

 

Kilder:

Danmarks Lungeforening

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil