Fodbold er sundere end vægtløftning og løbeture

Fodbold er sundere end vægtløftning og løbeture

Forskning viser, at boldspil er bedre for helbredet end løb og styrketræning. Og det er bestemt ikke kun børn og unge, der har gavn af at spille.

Hvis du gerne vil holde dig sund, er det mere effektivt at dyrke sport end at gå i fitnesscenteret. Håndbold, fodbold og andre boldspil er nemlig endnu bedre for dit helbred end motionsløb og styrketræning. Det viser talrige undersøgelser om emnet.

 

Hvorfor er det sundere?

Årsagen er, at den type løb og bevægelser, man laver, når man for eksempel spiller fodbold eller andre boldspil, forbedrer stort set alle aspekter af kroppens fysik. Fodbold forbedrer konditionen ligeså meget som højintensivt intervalløb, og altså mere end lange løbeture ved jævn hastighed. En amerikansk undersøgelse har vist, at hvis du ikke er vant til at spille fodbold, kan du forbedre dit maksimale iltoptag med 8 til 18 procent, hvis du spiller 40 til 60 minutter to gange om ugen.

Samtidig svarer den stigning i muskelstyrke i benene, du opnår ved at spille fodbold, til effekterne af en omgang styrketræning i fitnesscenteret. Styrketræning forbedrer dog ikke din kondition. Og på den måde kan du, ved at dyrke fodbold, få det bedste fra begge verdener.

 

Fodbold forebygger knogleskørhed

En anden grund til at fodbold og andre boldspil er sundere end andre motionsformer, er deres effekt på knoglerne. Hvis du har spillet fodbold et par gange om ugen i en stor del af dit liv, er der en større chance for, at dine knogler er stærke når du bliver 70. Det konkluderede en undersøgelse lavet af forskere fra Syddansk Universitet og Københavns Universitet i 2017. Faktisk viste det sig, at 70-årige, der har spillet fodbold det meste af deres liv, har ligeså stærke knogler som 25-årige, der ikke træner deres krop.

Styrkelsen af knoglerne betyder, at der er mindre risiko for knoglebrud, eller for at få knogleskørhed – en sygdom, der især optræder hos folk, der har rundet 70 år, og som gør det lettere for knoglerne at brække.

 

Bliv ved med at spille som voksen

Udover stærkere knogler har ældre fodboldspillere også bedre balance, hjertefunktion, kondition og hurtigere muskelkræft end jævnaldrende, der ikke spiller fodbold. Fra et sundhedssynspunkt er der altså ingen grund til at stoppe med at spille, bare fordi du bliver ældre.

Fodbold fører også til andre sundhedsfordele for ældre. For eksempel kan ældre, ved at dyrke fodbold, mindske deres risiko for hjertekarsygdomme og diabetes. Det viser en undersøgelse af helbredet hos ældre mænd i alderen 63 til 75. Forskere fra Københavns Universitet fik de ældre mænd til at spille fodbold i en time ad gangen tre gange om ugen. Allerede efter fire måneder havde deres kondition i gennemsnit forbedret sig med 15 procent. 

 

Fodbold kan beskytte vores muskelmasse

Når vi bliver ældre, mindskes vores muskelmasse, men undersøgelsen viste, at ældre, der spiller fodbold, i højere grad beholder deres muskelmasse. Efter et år med fodbold tre gange om ugen var forsøgspersonernes BMI blevet reduceret med 3 procent - og ifølge forskerne havde de stort set udelukkende mistet fedt. Det er ikke kun fodbold, men også andre boldspil, der har en større effekt på din sundheds end almindeligt motionsløb eller styrketræning.

Kilder

1. https://videnskab.dk/krop-sundhed/boldspil-er-motiverende-medicin-hele-liv…
2. https://videnskab.dk/kort-nyt/fodboldtraening-reducerer-risiko-hjertekarsy…
3. https://www.holdspil.ku.dk/presse/pressemeddelelser/fodboldtraening-nedbri…
4. https://videnskab.dk/kort-nyt/fodboldtraening-reducerer-risiko-hjertekarsy…
5. https://videnskab.dk/krop-sundhed/fodbold-giver-70-aarige-knogler-som-25-a…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil