Forbedret behandling til patienter med strubekræft

Forbedret behandling til patienter med strubekræft

Undersøgelser af patienter med helt eller delvist fjernet strube pga. strubekræft har vist, at man ikke har kendt til et vigtigt element, der kan forbedre behandlingen. Hvis man inddrager dette element i de kliniske retningslinjer for behandling af patienter med strubekræft, vil behandlingen blive betydeligt forbedret og vare længere. Vil du vide mere om behandling af strubekræft og de nye forskningsresultater, så læs med her.

Struben

Struben er placeret i halsen, hvor den udgør de øverste 4-5 cm af luftvejene og kan ses på forsiden af halsen. Struben har mange funktioner, hvoraf stemmeføring er særlig vigtig. I struben dannes stemmen, når luft passerer fra luftrøret op mellem vores stemmelæber, og til sidst ud gennem munden, imens stemmelæberne, tungen og læberne bevæger sig. Symptomer på strubekræft er bl.a. hæshed, smerte i halsen og synkebesvær. Årligt rammes ca. 209 mænd og 48 kvinder af strubekræft i Danmark, og henholdsvis 76 mænd og 18 kvinder dør af sygdommen.
 

Behandling af strubekræft

Strubekræft behandles i dag på flere forskellige måder, da de enkelte tilfælde varierer på forskellige faktorer. Valget af behandlingsmetode afhænger bl.a. af kræftknudens størrelse og placering, om den har spredt sig til nærliggende strukturer eller fjerntliggende organer, og af patientens almene helbredstilstand.

Ofte vil man først blive tilbudt strålebehandling, da denne terapi er effektiv til at behandle sygdommen med, og den helbreder størstedelen, samt fordi den gør det muligt at bevare struben. Idet patienten kan bevare sin strube, kan han/hun også bevare sin egen stemme.

Hvis strålebehandling ikke kan helbrede patienten, eller hvis kræften vender tilbage, kan det blive nødvendigt med en operation. Afhængigt af knudens placering og størrelse, findes der forskellige metoder til at operere struben. Disse forskellige former for operationer ved strubekræft er:
 

  • Fjernelse af en eller begge stemmelæber, hvilket kaldes ‘cordektomi’. Efter denne operation vil ens stemme blive hæs. Mange oplever, at slimhinden i struben forsøger at efterligne et stemmebånd, og derfor kan stemmen i mange tilfælde blive forbedret over tid. Efter operationen er det også muligt at trække vejret normalt, og spise som man plejer.
  • Fjernelse af den øverste del af struben foretages ved proceduren ‘supraglottisk laryngektomi’.
  • Fjernelse af den ene side af struben, hvilken procedure kaldes ‘hemi-laryngektomi’.
  • Fjernelse af hele struben, hvilket hedder en ‘total laryngektomi’.
     

Hvordan kan man trække vejret, hvis struben er helt eller delvist fjernet?

I de sidste tre operationsformer fjernes hele struben eller dele af struben, og i disse tilfælde vil man samtidigt få ført luftrøret ud på halsens forside lige over brystbenet, så det stadigt er muligt at trække vejret. I hullet sættes en kanyle, som sikrer, at hullet ikke vokser sammen. Der er således en åbning på halsens forside, der fører luft ind til luftrøret og lungerne, når man trækker vejret. Denne procedure kaldes en ‘trakeostomi’.

Hvis det blot er dele af struben, som er blevet fjernet, vil man ofte kun have en åbning på halsen i en begrænset periode. Når man er kommet sig over operationen i struben, vil det sjældent være nødvendigt at lade hullet blive der permanent, og derfor lader man åbningen på halsen hele igen. Herefter kan ens stemme have forandret sig, i forhold til før operationen, f.eks. ved at stemmen er blevet svagere eller mere hæs.

Hvis det derimod er hele struben, som er blevet fjernet, er åbningen på halsens forside en permanent løsning. Dette medfører, at man skal lære at tale på en ny måde, og lære at hoste gennem åbningen. Mange patienter, som helt mister struben, vil få indopereret en taleventil, som er en lille åbning mellem luftrøret og spiserøret. Ved at holde en finger for hullet på halsen, vil luften blive tvunget gennem taleventilen og op gennem munden, hvilket resulterer i en såkaldt ”spiserørsstemme”. Det kræver træning og tålmodighed at optræne denne stemme, men med hjælp fra talepædagog og ihærdighed, kan man få evnen til at tale igen, dog med en ny stemme.
 

Forskningsresultater som har forbedret patienternes livskvalitet

Forskning viser nu, at en der et vigtigt element i behandlingen af patienten, der har fået indopereret en taleventil, som man hidtil ikke har kendt til. En gruppe forskere fra School of Bioscences har i samarbejde med East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust udviklet en ny metode, der involverer undersøgelse og behandling af infektion af svampen ved navn ‘Candida Albicans’. Hvis man inddrager forebyggelse og/eller behandling af svampeinfektion, vil taleventilen kunne holde længere. Ifølge forskerne, har svampeinfektion nemlig evnen til at beskadige taleventilen. På baggrund af disse forskningsresultater, blev forskerne for første gang nogensinde i stand til at forlænge funktionsvarigheden af denne taleventil.

Forskerne har derfor udviklet en række kliniske retningslinjer for behandling af patienter med en taleventil, som nu benyttes på hospitalerne i England, og som generelt kan bruges verden over. Det betyder, at patienter kan bevare deres taleventil meget længere end tidligere, og det giver dem mulighed for at bevare deres stemme og evne til at tale, samtidig med at det reducerer risikoen for farlige sekundære infektioner i brystkassen. Dette kan ifølge forskerne bidrage til en betydeligt større livskvalitet for kræftpatienterne.

 

Kilder:

1. https://www.cancer.dk/strubekraeft-larynxcancer/kort-om-strubekraeft-larynxcancer/
2. https://www.cancer.dk/strubekraeft-larynxcancer/behandling-strubekraeft/operation/
3. http://www.krabbamein.fo/Files/Billeder/Nýggj%20heimas%C3%ADða/Faldarar/Kræftens%20Bekæmpelse/135536_kb_struben_low.pdf
4. https://www.news-medical.net/news/20161129/Scientists-develop-new-method-of-care-to-maintain-speech-in-throat-cancer-patients.aspx

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil