Forhøjet kolesterol øger risikoen for slidgigt

Forhøjet kolesterol øger risikoen for slidgigt

Kinesiske forskere har kigget nærmere på konsekvenserne af forhøjet kolesterol i forhold til risikoen for at udvikle slidgigt - specielt i knæet. Resultaterne er forbløffende og indikerer at livsstilen påvirker mere end først antaget.

Hvad er slidgigt?

Slidgigt, eller også artrose, er en degenerativ sygdom, som er præget af udtalt nedbrydning af brusk og væv omkring leddene. Mere end 300.000 danskere lider af slidgigt og er til dagligt generet af smerter og begrænsninger i deres hverdag.

Selvom så mange mennesker er påvirkede af slidgigt er årsagen stadigvæk ikke klarlagt. Man formoder at alder, overvægt og fysisk hårde aktiviteter kan være risikofaktorer for udviklingen.

 

Hvordan kan sammenhængen forklares?

Aldring og overvægt medfører metaboliske forandringer i kroppen, der gør at knoglevæksten og ligevægten mellem knoglenedbrydning- og opbygning bliver forskudt. Man har i flere år haft en mistanke om, at fedtstofskiftet kan spille en rolle i udviklingen af slidgigt, men der manglede videnskabelig opfølgning. Det har et hold forskere nu kastet sig over, og de har offentliggjort deres studie.

 

Kolesterol påvirker risikoen

Resultaterne fra studiet viste at knap 40 procent af de 14.000 tilfældige forsøgsdeltagere med knæsmerter var ramt af slidgigt i knæet. Der kunne påvises en sammenhæng mellem fedtstofskiftet og knæproblemer i forbindelse med slidgigt. Herudover fandt man ud af, at hvis én i familien havde en sygdomshistorie med forhøjet kolesterol var risikoen for at udvikle slidgigt øget med 26 procent.

Sammenlignet med patienter der ikke havde forhøjede kolesteroltal, havde de patienter med forhøjet kolesterol en 20 procent højere risiko for at få slidgigt. Ved hjælp af statistiske beregninger kunne forskerne så fastslå at for hver enhed som kolesterol i blodet stiger øges risikoen for slidgigt med ni procent.

Efter at have identificeret en sammenhæng mellem forhøjede kolesteroltal og en øget risiko for at udvikle slidgigt, er spørgsmålet nu, hvad man gør ved det, og hvad man bruger den nyerhvervede viden til. Resultaterne indikerer muligheden for at forebygge udviklingen af slidgigt ved brug af kolesterolsænkende lægemidler. Hvis man ser på hvad andre lande har fundet ud af, er der ikke opnået konsensus omkring sammenhængen. Nogle forskere finder resultater, der bekræfter sammenhængen, hvorimod andre forskerhold ikke kan påvise en sammenhæng. Det eneste man er enige om er, at kolesterolsænkende lægemidler kan spille en rolle i slidgigtbehandlingen – selvom mekanismen bag heller ikke er helt klarlagt endnu.

 

Og hvad betyder det?

Hvad er så konklusionen på studierne? Der skal nok en del mere forskning til, for at kunne bekræfte sammenhængen og endelig få en afklaring på, hvordan og hvorledes kolesteroltallene kan være med til at fremme udviklingen af slidgigt. Det skader imidlertid aldrig at holde sig til en sund kost for at have et reguleret og balanceret fedtstofskifte – ikke kun med henblik på sygdomme som slidgigt, men også andre livsstilssygdomme såsom åreforkalkning. 

Kilder

1. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/knogler-muskler-og-led/ill…
2. https://www.gigtforeningen.dk/viden-om-gigt/diagnoser/slidgigt/
3. https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/
4. Riddle, D. L., Moxley, G. & Dumenci, L. Associations between statin use and changes in pain, function and structural progression: a longitudinal study of persons with knee osteoarthritis. Ann. Rheum. Dis. 72, 196–203 (2013).
5. Clockaerts, S. et al. Statin use is associated with reduced incidence and progression of knee osteoarthritis in the Rotterdam study. Ann. Rheum. Dis. 71, 642–647 (2012).
6. https://www.nature.com/articles/s41598-017-10158-8

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil