Forskere udvikler 3D-printede plasticorganer, der måske kan indopereres i mennesker

Forskere udvikler 3D-printede plasticorganer, der måske kan indopereres i mennesker

Uendeligt lange ventetider på organdonationer kan måske erstattes af ventetid på få minutter på grund af et nyt forskningsprojekt. Forskerne har udviklet en gel, der kan 3D-printes som et erstatningsorgan.

Kunstige lunger i mennesker? Det lyder måske mest som noget fra en fiktionsfilm, men det dækker i virkeligheden over fremtidsspekulationerne på George R. Brown School of Engineering fra Rice University i Texas.

Forskere på universitetet har nemlig udviklet en gel, de mener kan fungere som erstatning for menneskets eget væv. De forestiller sig, at det kan blive brugt til at lave kunstige lunger, hvilket vil være til stor hjælp for folk, der venter forgæves på en lungetransplantation, eller som har dårligt fungerende lunger på grund af et langt liv med rygning.

Ventelisterne på organdonationer er rigtig lange, og man ser desværre flere tilfælde, hvor patienterne venter så lang tid på en organdonation, at det til sidst er for sent.

Mus overlever med kunstig lever

I en video på Youtube fremviser forskerne bag projektet, hvordan det virker. De har taget den nyudviklede hydrogel og indsat en pose i den, der fungerer på samme vis som en lunge. Der pumpes blod uden ilt ind i aggregatet, og når blodet forlader gelen igen, så er det blevet iltet, nøjagtig på samme måde som det foregår i menneskekroppen.

Forskningen er ikke forsøgt udført på større dyr endnu, men de har med succes lavet en lever af kunstigt væv og indopereret den i en mus. Musens krop accepterede leveren, og den var samtidig funktionsdygtig. Det kunstige væv består af en hydrogel, som er en sammensætning af kunstig gel og levende celler. 

Kombinationen af at man kan se, at gelen kan erstatte en lunge, der godt nok i forsøget kun er på størrelse med en to-krone, samtidig med at man er lykkedes med at indoperere en lever i en mus, efterlader forskerne optimistiske, når det kommer til at overføre forskningen til mennesker.

Teknikken med at 3D-printe gør, at de forskellige organer kan laves på få minutter, fortæller forskerne bag forsøget i videoen.

Før det kommer så langt, skal behandlingsformen dog igennem flere dyreforsøg, før det også kan forsøges på mennesker. Det er aldrig givet, at mennesket reagerer på samme måde som mus, når forsøgene overgår til mennesker.

Kilder

1. https://science.sciencemag.org/content/364/6439/458
2. https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/taettere-paa-kunstige-lunger-se-3d…
3. https://www.youtube.com/watch?v=GqJYMgAcc0Q&feature=youtu.be

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil