Grønt lys kan reducere migræne

Grønt lys kan reducere migræne

Migræne er en usædvanligt invaliderende hovedpine, som kan forekomme i alle aldre. Sygdommen er ofte halvsidig, dunkende og forekommer anfaldsvis ofte ledsaget af kvalme og opkast.

De fleste migrænepatienter synes, at deres hovedpine bliver værre, når de udsættes for lys, og det får dem til at undgå de mest grundlæggende daglige opgaver og i stedet søge tilflugt i mørket, hvilket kaldes fotofobi. En ny undersøgelse fra Harvard Medical School viser, at hvis patienter med svær hovedpine udsættes for grønt lys med en bølgelængde på 575-491 nm, reduceres deres fotofobi (følsomhed over for lys). Ikke nok med det, så kan det rene grønne lys endda reducere sværhedsgraden af patienternes hovedpine. Denne viden kommer fra en studie publiceret i maj 2016. Mere end 80 % af alle migræneanfald er associeret med fotofobi. Denne fotofobi medfører, at patienten bliver nødt til at isolere sig i mørket, ude af stand til at arbejde, passe sin familie eller udføre daglige aktiviteter.

Selvom fotofobi ikke er lige så invaliderende som smerten fra hovedpinen hos migrænepatienter, kan deres manglende evne til at udholde lys ofte hæmme dem. Et nyt amerikansk studie har netop vist, at et smalt bånd med grønt lys forværrer migræne betydeligt mindre end alle andre farver af lys. Det grønne lys kan også bidrage til at reducere hovedpine selv ved lave intensiteter.

Forskerne bag studie udsatte deres migræneforsøgspersoner for forskellige farver lys af en bestemt bølgelængde. De bad patienterne indberette enhver ændring af deres hovedpine, når de blev udsat for forskellige intensiteter af blåt, grønt, orange og rødt lys. Ved høj lysintensitet, som i et veloplyst kontor, rapporterede næsten 80 % af patienterne intensivering af deres hovedpine – forårsaget af alle farver på nær grøn. Helt uventet viste undersøgelsen, at grønt lys faktisk reducerede deres smerte med omkring 20 %. For at forstå hvorfor grønt lys forårsager langt mindre smerte hos disse patienter, udarbejdede forskerne et nyt forsøg.

I det nye forsøg målte de størrelsen af de elektriske signaler, som blev genereret i nethinden i øjet og i hjernebarken hos disse patienter, når de blev udsat for forskellige farver af lys. Forskerne fandt, at grønt lys genererer de svageste elektriske signaler i både nethinden og hjernebarken. Forskergruppen tog dernæst skridtet til at undersøge dyremodeller for at vise, at et bestemt område i hjernen (thalamus), der sender information om lys fra øjet til hjernen, ændrer informationssignalerne på en måde, der forklarer, hvorfor blåt og rødt lys er mere smertefuldt end gult lys, og hvorfor gult lys er mere smertefuldt end grønt.

En af forskerne fra forskningsgruppen har blandt andet udtalt sig om, hvad han håber, at disse forsøgsresultater kan bidrage med. Han vil forsøge at skabe en billig lyspære, som kun udsender rent grønt lys, dvs. lys i én bestemt bølgelængde, i en lav intensitet, og solbriller, som kun tillader bølgelængder for grønt lys at passere glassene. Prisen for disse elementer risikerer dog at blive høj og teknikken bag de nye produkter er ikke så simpel, som det måske lyder. Forhåbentligt bliver det en dag muligt at kurere migræne, og måske kan disse fund bidrage til at kurere – eller i det mindste lindre - migræne.  

 

Kilde:

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160517083042.htm

 

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil