Hvorfor lugter sved?

Hvorfor lugter sved?

Vi kender det alle sammen, hvis vi har haft travlt eller være fysisk aktive – følelsen af at lugte af sved og længslen efter et bad, så man kan blive lugtfri. Men hvorfor er der forskel på, hvor meget ens sved lugter?

Hvad er sved? 

Sved er kroppens naturlige temperaturregulator. Dette betyder, at hvis kropstemperaturen stiger, så vil produktionen af sved stige for at holde temperaturen nede. En funktion som man kan opleve, når man går i fitness, løber eller generelt har travlt. Dog kan svedproduktionen også stige på grund af ens følelsesmæssige tilstand, f.eks. hvis man er bange eller stresset. 

 

Hvorfor lugter sved? 

Sved er i sig selv lugtfri, men når sveden kommer fra svedkirtlen og ud på huden, hvor den blandes med hudens bakterier, kan dette danne lugtgener. 

Der er forskellige årsager til, hvorfor sved lugter, f.eks.:

  • Arvelige forhold: Din sved vil højest sandsynlig lugte af det samme som dine andre familiemedlemmer. Et Schweizisk studie, udført på 12 tvillingepar viste, at mønsteret og mængden af carboxylsyre (de kemikalier, som forekommer mest i kropsdufte) var op til 10 gange mere ens hos identiske tvillingepar, end hvis de blev sammenlignet med nogen, som de ikke var i familie med. 
  • Bakterier: Alle mennesker har en personlig blanding af bakterier på huden i armhulen. Et studie har vist, at der særligt er tre typer af bakterier, som kan få din sved til at lugte: 
    • Corynebacterium (giver en lugt af ged) 
    • Staphylococcus (giver en lugt af løg) 
    • Anaerococcus (giver en lugt af kommen) 

Har man alle tre bakterier på huden, vil ens sved lugte markant, mens en mindre mængde af disse bakterier vil give en mere neutral svedlugt. Studiet viste også, at kvinder har flest staphylococcusbakterier (løglugt), mens mænd har flest corynebakterier (gedelugt).  

  • Typer af svedkirtler: Typen af svedkirtlen er også med til at bestemme, hvor meget sveden lugter! Svedkirtler som er placeret i armhulerne og skridtet udskiller også mælkesyre og urinstof. Disse stoffer er med til at give næring til de bakterier, der er på huden, som er med til at give den kraftigere lugt. Kirtlerne på resten af kroppen udskiller kun sved, som indeholder salte. Disse salte kan bakterierne ikke leve af, og dermed lugter denne form for sved ikke. 

 

Hvad kan man gøre for at mindske svedlugten? 

Der er en del ting, som man selv kan gøre for at undgå svedlugt, herunder: 

  • Gå i bad: Gerne dagligt, og brug sæbe så bakteriemængden på huden begrænses. 
  • Undgå syntetisk tøj: Tøj lavet af bomuld lugter mindre efter træning, end tøj lavet af polyester. Det skyldes at bakterier vokser bedre på polyester end på bomuld. 
  • Antiperspirant: Nedsætter svedproduktionen, og kan anvendes i armhuler og på hænder og fødder. Læs og følg brugsanvisningen for det bestemte produkt. 
  • Skift sko ofte: Hvis du oplever problemer med fodsved, bør du undgå at bruge de samme sko to dage i træk. 
  • Fødevarer: Bestemte fødevarer kan forstærke svedlugten, så undgå eller skær ned på fødevarer såsom koffeinholdige drikke, løg og hvidløg. 
  • Stress: Er din svedproduktion stressbetinget, kan det for nogen hjælpe at lave meditation, yoga eller åndedrætsøvelser. 
Kilder

1. https://videnskab.dk/krop-sundhed/lugten-af-din-armsved-er-arvelig
2. https://illvid.dk/mennesket/kroppen/bakterier-giver-din-sved-en-lugt-af-ge…
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23950955
4. https://videnskab.dk/kort-nyt/svedlugt-bomuld-stinker-mindre-end-polyester…
5. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/svedgener/sve…

Seneste sundhedsnyheder

Alle sundhedsnyheder
Vent!
Det tager kun 2 minutter.
Vil du have muligheden for at deltage i forskningsforsøg?
Gratis og uforpligtende · mere end 65.000 medlemmer
Ja, tilmeld mig!
Måske senere
Sundhedspanel

Hjælp forskningen igennem Sundhedspanel

Danmarks Sundhedspanels formål er at fremme sundhed gennem forskning, og vi har derfor brug for din hjælp. Du kan hjælpe ved at tilmelde dig Danmarks Sundhedspanel, og dermed blive mulig forskningsdeltager. Du vil kun blive kontaktet, hvis din sundhedsprofil passer til et kommende forskningsprojekt.

Opret sundhedsprofil